Raitisilmasuodattimet

Asennusosat

(löytyi 5486 tulosta)

Levyjarrut osana jarrujärjestelmää

Useimmissa moottoriajoneuvoissa käytetään levyjarruja. Levyjarru koostuu pyörän napaan liitetystä jarrulevystä ja jarrusatulasta, joka ympäröi jarrupaloja. Jarrutuksen aiheuttama kitka jarrupalojen ja jarrurummun välillä tuottaa lämpöä ja vähentää samalla ajoneuvon liikuttamiseen tarvittavaa liike-energiaa: auto menettää nopeutta. Levyjarruja käytetään pääasiassa tehokkaammissa henkilöautoissa, moottoripyörissä, hyötyajoneuvoissa tai jopa kilpa-autoissa.

Varaosat BREMBO

Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia kategoriasta Asennusosat.

Kaikki valmistajat

Uudet levyjarrujen autonosat turvalliseen ajoon

Turvallisen ajokokemuksen takaamiseksi autosi levyjarrut on tarkistettava säännöllisesti, jotta ne ovat hyvässä toimintakunnossa. Kuluneista levyjarruista kertovat usein jarrutettaessa kuultavat epätavalliset äänet, kuten vinkuminen tai narskuminen: Jos levyjarru vinkuu, se voi olla merkki jarrupalojen epätasaisesta paineesta jarrulevyyn tai myös kuluneista jarrupaloista. Jos levyjarru laahaa, syynä voi olla vääntynyt levy tai likaiset jarrupalat. Voit tilata kaikenlaisia varaosia levyjarruihin nopeasti ja edullisesti Motointegratorista.

Monta merkkiä, monta tuotetta - Tilaa levyjarrut helposti netistä

Tarvitsitpa sitten uutta Jarrulevyt, Jarrusatulat tai Jarrupalat autoosi tai haluat päivittää täydellisen levyjarrun - hyödynnä Motointegratorin verkkokaupan valtava valikoima merkkejä ja tuotteita. Vertaile lukuisten valmistajien hintoja ja osta halvin varaosa levyjarruihin edullisesti ja muutamalla klikkauksella.

Motointegratorille on ominaista paitsi korkealaatuiset ja kestävät autonosat myös ensiluokkainen palvelu sekä nopea ja mutkaton toimitus. Katso itse ja tilaa uudet levyjarrut autoosi jo tänään, helposti ja mukavasti omasta kodistasi käsin.

Parhaat tuotteet kategoriasta Asennusosat

Sijoituskriteerit

Levyjarru on jo kauan sitten vakiinnuttanut asemansa aiemmin vallalla olleen rumpujarrun sijaan. Lähes kaikki ajoneuvot on nykyään varustettu jarrulevyillä, ainakin etuakselilla. Rumpujarruja on enimmäkseen vain pienissä ja hyvin pienissä autoissa sekä edullisissa keskiluokan ajoneuvoissa, koska ne ovat halvemmat jarrut. Olemme koonneet sinulle alla yhteen kaiken tärkeän jarrusatuloilla varustetuista levyjarruista. Varaosia, kuten levyjarruja, jarrupaloja, tarvittavia käyttönesteitä ja muita tässä yhteydessä tärkeitä varaosia ja kulutusosia on saatavana tavanomaisen edullisesti alkuperäislaadulla autovaraosaliikkeestämme.

Levyjarrujärjestelmän edut

Levyjarrut tarjoavat rakenteensa ansiosta huomattavasti suuremman jarrutustehon. Myös radan pito jarrutuksen ja häipymisen aikana on huomattavasti parempi. Toisaalta levyjarrun valmistuskustannukset ovat korkeammat. Suuremmasta jarrutustehosta johtuen myös kuluminen on huomattavasti suurempaa.

Suurten nopeuksien ja samalla yhtä suurten ajoneuvomassojen (kuten maastureiden) vuoksi levyjarru tarjoaa huomattavasti enemmän turvallisuutta ja luotettavuutta jarrutuksissa. Joskus jarrut eivät kuitenkaan ole ajoneuvon massan tasalla. Tällöin valmistaja ei ole ajoneuvoa kehittäessään ottanut huomioon riittävästi mitoitettuja jarrujärjestelmiä. Joissakin tapauksissa voidaan jälkiasentaa suurempia jarrujärjestelmiä.

Jarrun toimintaperiaate

Ajoneuvon jarruttaminen ei ole muuta kuin liike-energian muuntamista toiseen energiamuotoon. Jarrutettaessa syntyy kitkaa ja sen seurauksena lämpöä. Jarrupäällysteen ja jarrulevyn tai jarrurummun välinen kitka ei siis ole muuta kuin liike-energian muuttamista lämmöksi.

Mistä tiedän, että levyjarrut on vaihdettava jarrupalojen lisäksi?

Kokenut kuljettaja huomaa jo jarrupolkimen pidemmästä ja mahdollisesti pehmeämmästä liikkeestä, että jarrupalat, joita kutsutaan myös jarrupalikoiksi, on pian vaihdettava. Lisäksi monet jarrupalat on varustettu sähköisellä anturilla. Jos jarrupalojen paksuus laskee alle tietyn vähimmäistason, sähköinen kosketus sulkeutuu jarrulevyn ja anturin välillä, ja jarruvalo ilmoittaa, että jarrut on vaihdettava. Tämä ei kuitenkaan kerro mitään jarrulevyjen kunnosta. Voit kuitenkin noudattaa nyrkkisääntöä, jos et pysty arvioimaan ajoneuvosi jarrulevyjen kuntoa: sen mukaan jarrulevyt olisi vaihdettava joka toinen jarrupalojen vaihto.

Mutta tällöinkään levyjen ei välttämättä tarvitse olla kuluneita. On olemassa erityyppisiä vaurioita, jotka tekevät vaihdon tarpeelliseksi. Osassa vaurioista vauriokuvio on seurauksellinen. Tämä tarkoittaa, että myös syy on selvitettävä, jotta sama vaurio ei toistuisi lyhyessä ajassa. Siksi jarrujärjestelmän vauriokuviot on aina arvioitava kokeneen asiantuntijan toimesta. Alla on lueteltu joitakin vauriokuvioita, joista osa syineen.

Jarrulevyssa oleva naarmu

Jarrulevyssa olevaan naarmuun voi olla useita syitä. Pieni naarmuuntuminen on lähes väistämätöntä eikä aiheuta ongelmia. Sen sijaan syvempi naarmuuntuminen edellyttää jarrulevyjen vaihtamista. Jalkalevyyn syntyvät naarmut voivat johtua huonolaatuisista jarrupaloista, jotka eivät kulu tasaisesti, uusien jarrupalojen virheellisestä jarrutuksesta tai myöhemmin tapahtuvasta jarrupalojen kuumajarrutuksesta (palat muuttuvat joskus koviksi tai lasimaisiksi kuumuuden vuoksi). Syynä voivat olla myös suuremmat likahiukkaset sekä kelluvan jarrusatulan mekanismin jumiutuminen.

Jarrupolkimen pumppaus tai koputus

Kun astut jarrulle, poljin liikkuu ylös ja alas tasaisella paineella kuin pumppu. On hyvin todennäköistä, että jarrulevyssä on kolahdus. Väärä irrotus voi aiheuttaa tämän vaurion. Esimerkiksi jos juuttunutta jarrulevyä on tarkoitus irrottaa vasaraniskuilla. Nämä jarrulevyt on joka tapauksessa vaihdettava, vaikka kulumiskuvio näyttäisi vielä hyvältä. Huom! Hyvin harvinaisissa tapauksissa syynä voivat olla löystyneet pyöränpultit. Siksi pyöränpultit on ehdottomasti tarkistettava!

Kuumana jarrutetut levyjarrut

Tietyissä olosuhteissa jarru voi ylikuumentua. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi äkillinen täysjarrutus suuresta nopeudesta pysähtymiseen. Syynä voi kuitenkin olla myös jarrusatulassa oleva jarrupala, joka painaa pysyvästi jarrulevyä. Jälkimmäinen tapahtuu usein, kun levyjarruilla varustettu ajoneuvo on pysäköitynä pitkään ja sääolosuhteiden vaikutuksen alaisena. Myös tietyt takimmaisten levyjarrujen käsijarrumekanismit voivat jumiutua.

Jos ajoneuvoa nyt siirretään, tämä voi johtaa levyjarrujen huomaamattomaan hehkumiseen. Jarrulevyn terässeoksen kuumentaminen saa aikaan muutoksen metallin sisäisessä rakenteessa. Periaatteessa jarrulevyn teräs on nyt sintrattu. Sintraus tekee teräksistä kovempia, mutta myös huokoisempia. Siksi jarrutusteho voi aluksi heikentyä, koska liike-energian muuntaminen kulutuksen kautta lämmöksi toimii nyt vain rajoitetusti. Mitä kovemmat jarrupäällysteet ja/tai jarrulevyt ovat, sitä pienempi on kuluminen.

Tämä on sama periaate kuin mustan jään kohdalla. Liukumme, koska kitkavastusta ei juuri ole. Mutta siinä ei ole vielä kaikki. Erityisen kovassa jarrutuspaineessa se voi kirjaimellisesti repiä nyt hauraamman jarrulevyn. Kesken jarrutuksen jarrutusvaikutus on yhtäkkiä poissa, ajoneuvon äkillinen irtoaminen on lähes väistämätöntä. Ylikuumentuneen jarrujärjestelmän tunnistaa lasimaisista jarrupaloista, jarrulevyn sinisestä väristä tai tietystä kuvasta, jossa levyssä on pieniä halkeamia.

Jarrukuvio ei ole tasainen jarrulevyssä

Ehkä olet jo ollut tässä tilanteessa. Tuot ajoneuvosi tärkeimpään tekniseen katsastukseen, jarrutusteho on jarrutestipenkin mukaan tyydyttävä. Sitten katsastaja kuitenkin katsoo levyjarruja alhaalta tai vanteiden läpi ja näkee, että jarrulevyt ovat vain osittain kiiltävät. Muuten levyn tietyillä alueilla on ruskea ruostekerros.

Tarkastaja ei anna tarraa hyvästä jarrutustehosta huolimatta. Tämä johtuu siitä, että on selvää, että jarrupala ei jarrutettaessa painu tasaisesti levyyn. Alueet, joilla jarrutus vielä tapahtuu, kuormittuvat siten valtavasti, ja ylikuumeneminen ja edellisessä kohdassa mainitut seuraukset voivat nyt tapahtua hyvin nopeasti. Syitä tähän huonoon jarrujen kulumiskuvioon ovat epätasainen jarrutusvaikutus, joka johtuu esimerkiksi huonoista jarrupaloista, syöpyneistä ja jumiutuneista kelluvista jarrusatuloista jne.

Levyjarrut vinkuvat jarrutettaessa

Tässä on tehtävä erottelu. Vinkuminen on täysin normaalia jarrutettaessa. Se johtuu pääasiassa jarrupalan tärinästä. Siksi laadukkaat jarrupalat on varustettu vinkumisen estolevyllä tai pehmeällä pehmusteella, eräänlaisella tärinänvaimentimella, jarrupalan takaosan pinnalla. Mekaanikot estävät vinkumista myös puhdistamalla jarrupalan kosketuspinnat tarkasti.

Myös voitelemalla nämä alueet jarrutahnalla, kuparitahnalla tai alumiinitahnalla. Toisaalta vinkumista ja jauhamista voi kuulua, vaikka jarrupoljinta ei painettaisi. Joskus tämä jauhaminen kuuluu vain ajettaessa hitaasti ohjauspyörä sisäänpäin käännettynä. Tällöin jarrupäällyste on juuttunut, ja järjestelmä on puhdistettava ja saatettava yhteismitalliseksi.

Mitkä jarrulevyt tai miten levyjarrut jäähdytetään?

Monissa ajoneuvoissa voit valita täysjarrulevyjen ja sisäisesti tuuletettujen jarrulevyjen välillä. Tämä johtuu siitä, että kitkan tuottama lämpö on tietenkin johdettava pois. Paljon ilmaa pääsee jarruihin vanteen kautta ja myös ajoneuvon etuosan alueella olevien ilmanottokanavien sopivien mallien kautta. Näillä ilmanottoaukoilla, jotka usein näyttävät urheilullisilta, on siksi suuri merkitys. Siksi niiden eteen ei saa koskaan asentaa rekisterikilpiä. Myös niin sanottujen kilpa-ajosäleikköjen asettaminen vähentää merkittävästi ilman kulkua ja siten jäähdytystä.

Sisäpuolelta tuuletetut jarrulevyt ovat tietysti parempi vaihtoehto kuin täyslevyt, koska ne jäähdyttävät paremmin. Tämä ei kuitenkaan kannata ajoneuvoissa, joita ajetaan pääasiassa kaupunkialueilla eli suurkaupunkiliikenteessä. Mutta se kannattaa ajoneuvoille, jotka kulkevat pitkiä matkoja moottoriteillä tai joita käytetään maateillä. Niin sanotut urheilujarrulevyt erottuvat toisistaan siitä, että levytyynyissä on ylimääräisiä reikiä ja uria. Näin saadaan aikaan entistä parempi jäähdytys, ja urat myös poistavat jarrupölyä. Tällaisista levyistä voi olla hyötyä myös erittäin rasitetuissa jarrujärjestelmissä.

Vaihdetaanko levyjarrut yksitellen? Vaihdetaanko jarrupalat aina samalla?

Voit vaihtaa jarrupalat myös ilman jarrulevyjä. Jos kuitenkin vaihdat jarrulevyt, myös jarrupalat on vaihdettava. Kuten jo mainittiin, pienet urat jarrulevyissä ovat täysin normaaleja. Niitä on kuitenkin myös jarrupaloissa eräänlaisen negatiivisen muotin tavoin. Jos et nyt vaihda jarrupaloja, naarmuuntuminen siirtyy välittömästi levyihin. Jarrulevyjen vaihtoon kuuluu siis myös jarrupalojen vaihto. Jarrulevyt on tietysti aina vaihdettava akseleittain eli vasemmalle ja oikealle yhdelle akselille.

Jarrutus uusilla levyjarruilla

Varmista ensinnäkin heti jarrupalojen ja -levyjen vaihdon jälkeen, että jarrupoljin on pumpattu ylös ennen ensimmäistä käynnistystä. Tämä johtuu siitä, että jarrupoljin pettää ensimmäisillä kerroilla, kunnes jarrusatulan männässä on taas riittävästi jarrunestettä. Ensimmäisten viikkojen aikana jarrua tulisi käyttää mahdollisimman huomaamattomasti. Äkillisiä ja voimakkaita jarrutuksia on vältettävä. Levyjen ja jarrupalojen on vielä hiouduttava, mikä tuottaa tänä aikana enemmän lämpöä. Jos jarruja käytetään liian kovaa heti jarrujen vaihdon jälkeen, jarrupalat voivat lasittua, eikä niillä ole enää juuri lainkaan jarrutustehoa. Tämä ei tietenkään koske vaaratilanteita. Kyse on pikemminkin äkillisistä jarrutuksista tarpeettomien ohitusliikkeiden aikana tai jarrutuksista moottoriteiden jarrutuskaistalla. Vältä yksinkertaisesti tällaisia tilanteita ensimmäisten 100 kilometrin aikana.