- Pusty
- Valmistaja
- Hinta
Työvalaistus
(löytyi 1 tulosta)
Periaatteessa jokaiseen autoon on jo asennettu suuri määrä valoja ja lamppuja. Joissakin tapauksissa tarvitaan kuitenkin lisävalaistusta. Jos näin on, joudut pian käsittelemään työvalaistusta. Monilla erilaisilla lisävalaisimilla voi saada haluttua lisävaloa eri tilaisuuksiin. Mutta mitä sinun on pidettävä mielessä, kun kyse on auton työvalaistuksesta?
Tuote ei ole tilapäisesti saatavilla
Mitkä valot ovat pakolliset autossa?
Tarkastellaan ensin lyhyesti, mitkä valotovat pakollisia autossa joka tapauksessa, joten ne ovat mukana joka tapauksessa.
Edessä
Ajoneuvon etuosassa kauko- ja lähivalot sekä vilkut ovat pakolliset. Niihin sovelletaan tarkkoja sääntöjä. Muita valaistusosia, kuten LED-päiväajovaloja, kulmavaloja tai sumuvaloja, voidaan lisätä. Näistä on myös selkeästi säädetty, mikä on sallittua ja mikä ei. Lisäksi lisävalaisimilla on oltava asianmukainen todistus ja testinumero, muutoin TÜV voi aiheuttaa ongelmia.
Sivuilla
Vain tavanomaiset pienet merkkivalot sallitaan sivuilla. Ne sijaitsevat etulokasuojan alueella ja/tai sivupeileissä. Muut valotehosteet, kuten vanne- tai korin alavalot, eivät ole sallittuja Saksassa. Myöskään sivuheijastimet eivät ole sallittuja- vaikka tarkoituksena olisikin vain olla turvallinen. Näitä saa asentaa vain hälytysajoneuvoihin.
Takana
Myös takavalotovat tiukasti säänneltyjä. Kaikissa autoissa on nyt vakiona kaksi sivujarruvalaisinta ja yksi keskimmäinen jarruvalo. Vuodesta 1991 alkaen rakennetuissa autoissa on myös vähintään yksi, ellei peräti kaksi takasumuvalo(a). Lisäksi on perinteiset takavalot, vilkut, valkoinen peruutusvalo ja rekisterikilven valo.
Ovatko työvalot sallittuja?
Tavanomaisessa autossa on siis jo nyt monia erilaisia valoja. Mutta entä työvalot? Ovatko ne sallittuja? Vastaus tähän kysymykseen annetaan tieliikennelupasäännösten 52 §:n 7 momentissa. Siinä todetaan seuraavaa: "Moniraiteiset ajoneuvot voidaan varustaa yhdellä tai useammalla valaisimella työvälineiden ja työskentelypaikkojen valaisemiseksi (työvalot)" Ajovaloja ei kuitenkaan saa käyttää ajoneuvon ollessa liikkeessä.
Ainoa poikkeus: tien rakentamiseen, kunnossapitoon tai puhdistukseen käytettävät ajoneuvot sekä jätteiden keräykseen käytettävät autot voivat käyttää tällaisia ajovaloja ajon aikana. Edellyttäen, että matka liittyy suoraan kyseiseen toimintaan. Lisäksi lakisääteinen vaatimus on, että autojen yksityisessä käytössä olevat työvalot eivätsaa häikäistä muita tienkäyttäjiä. Jos tämä johtaa onnettomuuteen, sillä voi olla epämiellyttäviä siviili- ja rikosoikeudellisia seurauksia. Turvallisuuden vuoksi työvalot olisi siksi suunniteltava häikäisemättömiksi. Tämä voidaan saavuttaa käyttämällä epäsymmetrisesti valaistuja valaisimia tai säleikköä.
Milloin työvalot voidaan kytkeä päälle autossa?
Autontyövalaistuson siis sallittu, mutta sitä ei saa käyttää ajon aikana. Näin jää automaattisesti vain yksi tilanne, jossa työvalot voivat olla aktiiviset: kun auto onpaikallaan. Kun auto on paikallaan, työvaloja voidaan käyttää sisällä ja ulkona halutulla tavalla. Useimmissa tapauksissa näitä valoja käytetään leiriytyessä tai työskenneltäessä lastialueella.
Työvalaistuksen tyypit
Eri valaisimien perusmuodot eivät ole erityisen yksilöllisiä. Ensisijaisesti on mahdollista valita pyöreiden ja neliönmuotoisten ehdokkaiden välillä. Jos et haluavain kiinnittäävalaisinta staattisestivaan myös siirtääsitä, valitse malli , jossa on kahva. Tämä voi olla erityisen käytännöllistä, jos haluat käyttää valaisinta moottoritilaan katsomiseen. Lisäksi on olemassa tavanomainen valinta LED-valojen ja klassisten hehkulamppujenvälillä. LED-versio on tässäkin tapauksessa erityisen vakuuttava taloudellisuutensa ja pitkäikäisyytensä vuoksi.
Asennus
Asennuksessa on kaksi pääkysymystä: miten valaisin asennetaan ja mistä valaisimen virta tulee? Molempiin kysymyksiin vastataan pitkälti toisen kysymyksen avulla: pitäisikö valaisimen pysyä aina paikallaan vai pitäisikö sen olla koko ajan liikuteltavissa?
Työvalaistus kiinteässä paikassa
Jos työvalon on pysyttävä aina kiinteässä paikassaeikä sen pitäisi aiheuttaa ylimääräistä vaivaa, parempi valinta on malli, joka ruuvataan kiinnija saa virtansa suoraan ajoneuvon sähköjärjestelmästä. Valaisin on kytketty vastaavasti. Kyseessä on vain kertaluonteinen, mahdollisesti hieman laajempi ponnistus.
Työvalaistus, jonka on pysyttävä liikkuvana
Jos valaisinta on kuitenkin tarkoitus käyttää koko ajan liikuteltavana auton ympärillä, valaisin, joka kiinnitetään magneettisesti tai imukupilla, on oikea valinta. Virran pitäisi tulla myös 12 V:n pistorasiasta eli tupakansytyttimestä. Näin säästyt johdotuksen hankaluudelta ja saat joustavuutta kaikkina aikoina.
Tilaa työvalot autoosi verkossa Motointegratorilta
Nyt kun tiedämme, mikä on sallittua ja mikä ei autojen valaistuksessa ja miltä omaan tarkoitukseesi sopiva valaistus näyttää, on aika valita oikea malli. Löydät sen varmasti Motointegrator-verkkokaupasta.