Matkatavaroiden kuljetus

Ei löytynyt tuloksia hakusanalle

Varaosat TRW

Valitettavasti kyselyyn ei löytynyt tuloksia.

Ota meihin yhteyttä!

Tarvitsetko apua tuotteen löytämisessä?

Zadzwoń: 0800 413 714

Puhelinpalvelu avoinna 24/7

Käytä chattia: Aloita chat

Mikä hehkulamppu sopii autoon?

Vastaamme vaikeimpaan kysymykseen heti alussa. Valitettavasti autoon ei voi asentaa mitä tahansa hehkulamppua. Lampun kannan on vastattava ajoneuvoon asennettua pistorasiaa. Virtalähteen lisäksi pohjalla on toinenkin tehtävä: se sulkee lampun ilmatiiviisti. Tämä estää tehokkaasti kaasujen poistumisen tai ilman pääsyn lamppuun ja sen vahingoittumisen.

Oikea pistorasia on helpointa löytää katsomalla, millainen lamppu sinulla on. Tiedot on painettu auton polttimoon. Auton omistajan käsikirjasta saat myös tarvittavat tiedot.

  • Vinkki: Motointegrator helpottaa oikean polttimon pidikkeen tunnistamista. Valitse vain ajoneuvosi valmistaja ja malli. Tämän jälkeen suodatin näyttää vain ne polttimot, jotka sopivat autoosi.

Tärkeimmät auton hehkulampputyypit

Ajoneuvoihin asennetaan monenlaisia erilaisia hehkulamppuja. Seuraavat lamput ovat käytössä:

Hehkulamput - vain harvoin pääajovaloissa

Klassisia hehkulamppuja käytetään yleisesti vain pääajovaloina vanhemmissa ajoneuvoissa klassikkoautojen alalla. Ne ovat sitäkin yleisempiä lukuisissa muissa valaistusjärjestelmissä, kuten takavaloissa, jarruvaloissa ja rekisterikilven valaistuksessa. Autolampuissa ei ole tavallista ruuvikanta, vaan lasikanta, bajonettikanta tai niin sanottu softa.

Halogeenilamput - edullinen standardi auton hehkulampuissa

Näitä auton hehkulamppuja käytetään laajalti. Ne on merkitty lyhenteillä, kuten H1, H4 tai H7. Valitettavasti polttimot eroavat toisistaan rakenteeltaan, joten niitä ei voi vaihtaa keskenään mielivaltaisesti. Et siis voi vaihtaa vanhemman auton H4-halogeenilamppua kirkkaampaan H7-lamppuun.

Philipsin H1-autolamppu on tavallinen lähi- tai kaukovalo. H4-halogeenilamppua käytetään lähi- tai kaukovaloina kaksoistulella. H7-autolamppu on nykyään myös laajalti käytetty lähi- ja kaukovalo, ja se yhdistetään usein H4-lamppujen kanssa. Lisäksi on olemassa muita vaihtoehtoja, kuten T4W, P21W tai W1 merkkivaloille.

Tiesitkö? Autojen H7-lamppu tuottaa jopa 150 prosenttia kirkkaampaa valoa kuin H4-lamppu.

Ksenon - erinomainen valo, jossa on sininen hehku

Ksenonvalot, jotka säteilevät paljon kirkkaampaa valoa kuin perinteiset hehkulamput, perustuvat jalokaasuun ksenoniin. Lamppu vaatii niin sanotun liitäntälaitteen, joka on joko integroitu lamppuun tai asennettu erikseen. Yleiset pistorasiamerkinnät ovat PK32d-2, P32d-2 tai P32d-3.

  • Vinkki: Ksenonvalo antaa sinertävän hehkun, jota monet auton omistajat suosivat optisista syistä. Tämä ilme voidaan kuitenkin saavuttaa myös paljon halvemmilla halogeenilampuilla. Autoihin, joiden lasipolttimo on värillinen, on olemassa sinisiä polttimoita.

LED-valot - suurin kirkkaus tiellä

Nykyaikaisissa autoissa käytetään LED-lamppuja erityisesti lähivaloissa, vilkuissa, takavaloissa ja rekisterikilven valaistuksessa. Niiden käyttöiän pidentämiseksi niitä on jäähdytettävä. Ihmissilmä havaitsee LED-valot erityisen kirkkaina, mikä saavutetaan erityisten heijastimien ja linssiheijastimien avulla. Tämä lisää kuitenkin myös todennäköisyyttä, että muut tienkäyttäjät häikäistyvät niistä.

Auton hehkulampun vaihtaminen: oikea tapa toimia oikein

Valitettavasti LED-lamppuja tai viallisia ksenonvaloja ei voi vaihtaa itse, vaan ne on vaihdettava asiantuntijan toimesta. Ajovalojen tavanomaiset auton polttimot voit sen sijaan useimmissa tapauksissa vaihtaa itse. Näin toimitaan:

  1. Lue ensin käyttöoppaasta, onko ajoneuvossasi jotain erityistä huomioitavaa.
  2. Avaa sammutetun ja jäähdytetyn ajoneuvon konepelti.
  3. Irrota lamppu pistorasiasta. Tämä vaihe voi vaihdella asennetun pistorasian mukaan.
  4. Vertaa, ovatko vanha ja uusi lamppu samanlaiset.
  5. Käytä kangaskäsineitä, jotta polttimo ei vahingoitu. Aseta uusi polttimo pistorasiaan. Varmista, että nykyinen pidike napsahtaa hyvin paikalleen.
  6. Jos lamppu oli kytketty pistorasiaan, kytke se takaisin.
  7. Aseta lampun kansi takaisin paikalleen.
  8. Testaa auton valojen moitteeton toiminta.

Kun olet vaihtanut polttimot, ajovalojen korkeutta on ehkä säädettävä uudelleen.

  • Vinkki: Jos haluat vaihtaa auton polttimon itse, tarkista aina etukäteen, kuinka paljon vaivaa se vaatii. Moottoritilan nykyaikaisen, kompaktin rakenteen vuoksi polttimo on ehkä mahdollista saada kiinni vain purkamalla muita osia, kuten jäähdyttimen säleikkö tai etulevyt.

Auton polttimoiden tilaaminen verkossa: mutkatonta Motointegratorilla

Vilkkuaako auton hehkulampun symboli kojelaudassasi? Silloin kannattaa vaihtaa auton hehkulamppu sakkojen välttämiseksi. Tilaa yhteensopivat hehkulamput mukavasti kotonasi Motointegratorin verkkokaupasta. Noin 5 miljoonan varaosan ja tarvikkeen joukosta löydät kaikki suositut premium-valmistajat, jotka tarjoavat lamput pitkällä käyttöiällä. Hyödy edullisista hinnoistamme ja salamannopeasta toimituksesta 2-4 arkipäivän kuluessa. Onko sinulla vielä kysyttävää auton polttimoista? Luota Motointegratorin asiantuntevaan asiakaspalveluun.

Millainen valaistus on autoni ympärillä?

Ajoneuvon valaistus voidaan luokitella seuraavasti:

  • Ulkovalaistus ajoturvallisuutta varten
  • Mittariston valaistus pysyvää käyttömukavuutta varten
  • Sisävalaistus ajoneuvon sisätilojen ja tavaratilan mukavuusvalaistuksena

Ajoneuvon ulkovalaistus koostuu lainsäädännön edellyttämistä osista, ja sitä voidaan täydentää lisävalaistuksella. Erilaisia valonlähteitä käytetään komponenttien käyttötarkoituksesta ja ominaisuuksista riippuen:

  • Ajovalaisimet, sumuvalaisimet ja lisäkaukovalaisimet
  • Hehkulamput (bilux) klassisissa autoissa
  • Halogeenilamput: yksisäikeiset halogeenilamput (H1, H3, H7), kaksisäikeiset halogeenilamput (H4)
  • Kaasupurkauslamput (ksenon- tai bi-ksenon)

LED ja OLED

Kaikissa muissa ulkovalaisimissa, kuten vilkuissa, takavaloissa, jarruvaloissa, takasumuvaloissa, sivuvaloissa ja pysäköintivaloissa, käytetään klassisia hehkulamppuja tai LED-valoja, joissa on vastaava lampun kanta. Myös mittariston ja sisätilojen valaistus koostuu joko LEDeistä tai hehkulampuista. Kun LED-valoja asennetaan jälkiasennuksena, on ensimmäiseksi pohdittava, onko niitä varten olemassa asianmukainen lakisääteinen hyväksyntä. Esimerkiksi sisävalaistus ei saa olla värillinen (RGB).

Jos ajoneuvoissa on vakiovarusteena hehkulamput, mutta niissä on jo väyläjärjestelmä (CAN-väylä jne.), tavanomaiset LED-lamput tuottavat virheilmoituksen (viallinen valonlähde), koska virrankulutus on liian pieni, enintään vain 10 prosenttia hehkulamppuun verrattuna. Siksi tässä on käytettävä sopivia LED-lamppuja, joissa on esimerkiksi esivirtausvastus.

Vaikka LED-valoja käytetään yhä enemmän myös ajo- ja takavaloissa, OLED-valojen käyttö on vielä lapsenkengissä. Tulevaisuudessa valo toimii tiedon kantajana. Kuten kaikilla muillakin elämänalueilla, hehkulamppu on siirtymässä yhä enemmän taka-alalle. Tulevaisuus kuuluu selvästi LEDeille ja OLEDeille.

Etu kaikkiin muihin valonlähteisiin verrattuna on ilmeinen: vaikka hehkulamppujen, energiansäästölamppujen tai kaasupurkauslamppujen kaltaisten valonlähteiden käyttöikä ilmoitetaan myös käyttötunteina, näiden valonlähteiden käyttöikää lyhentää niiden päälle- ja sammuttaminen. LEDit sen sijaan voidaan kytkeä päälle ja pois päältä niin usein kuin haluat. Niiden on jopa täytettävä tietyt vähimmäiselinkaaret. Vanhempien LEDien kokonaisikä on enintään 30 000 käyttötuntia, nykyaikaisten LEDien 50 000-100 000 käyttötuntia.

Minne laittaa vanhat tai vialliset hehkulamput, halogeenilamput, LEDit, ksenonpolttimot, energiansäästölamput?

Periaatteessa on hyvin helppo määrittää, mitkä lamput pitäisi hävittää ja miten. Vain kaasupurkauslamput ovat ongelmallisia, eli myös ksenonpolttimot ja LED-lamput. Myyjä joko ottaa ne takaisin tai ne voidaan hävittää vaarallisena jätteenä kierrätyskeskuksessa. Tämä koskee myös energiansäästölamppuja, koska ne sisältävät myrkyllistä elohopeaa. Hehkulamput ja niiden jatkokehitys, halogeenilamput, voidaan yksinkertaisesti hävittää tähteeseen.

Vaihdetaanko itse hehkulamput, halogeenilamput, LEDit tai ksenonit?

Vielä muutama vuosi sitten rikkoutuneen hehkulampun vaihtaminen autoon oli helppoa. Nykyään se ei ole enää aivan yhtä helppoa amatööreille. Joissakin ajoneuvoissa polttimon vaihtaminen edellyttää ajovalon tai jopa siiven irrottamista. Tällöin on syytä kutsua paikalle erikoiskorjaamo.

Useimmissa hehkulampuissa on vain varmistettava, että käytetään polttimoita, joissa on sopiva lampun kanta. LEDien, kuten hehkulamppujenkin kohdalla, teho on ratkaiseva. On totta, että kaksoislamppujen (jarru- ja takavaloyhdistelmä) kanta on suunniteltu siten, että niitä ei voi asentaa väärinpäin (nastat on sijoitettu niin, että ne kiinnittyvät kantaan). Varmista kuitenkin lyhyellä toimintatestillä, että kaapeleita ei ole vahingossa kytketty väärin päin, koska jarruvalon hehkulangan teho on suurempi.

Halogeenilampuille, ajovalojen LEDeille ja ksenonpolttimille on yhteistä se, että lasisia polttimoita ei saa koskettaa sormilla. Jos näin tapahtuu, se voi myöhemmin johtaa ajovalon linssien huurtumiseen. Joka tapauksessa ksenonpolttimon vaihto on korkeajännitteen vuoksi annettava erikoisliikkeen tehtäväksi. Myös LED-ajovalot (joissa ei ole asennettuja LED-lamppuja, joissa on tavanomainen lampun kanta) on korjattava erikoisliikkeessä.

Voiko esimerkiksi halogeeniajovalot vaihtaa ksenon- tai LED-ajovaloihin?

Polttimoiden vaihtaminen teknisesti erilaiseen polttimoon ei yleensä ole sallittua. Eri vaatimusten on täytyttävä. Ksenonvalojen jälkiasennus saattaa edellyttää ajovalojen puhdistusjärjestelmää sekä portaattomasti säädettävää ajovalojen tasausjärjestelmää. Sekä LED-ajovalot että ksenonajovalot edellyttävät hyväksyntätodistuksia. Vanhoja ajovaloja ei siis voi edes käyttää. Useimmissa tapauksissa erilaisen teknisen valonlähteen vaihtaminen edellyttää erillistä hyväksyntää teknisessä asiantuntijavirastossa.