Raitisilmasuodattimet

Ei löytynyt tuloksia hakusanalle

Varaosat BREMBO

Valitettavasti kyselyyn ei löytynyt tuloksia.

Ota meihin yhteyttä!

Tarvitsetko apua tuotteen löytämisessä?

Zadzwoń: 0800 413 714

Puhelinpalvelu avoinna ma-pe 9-17

Käytä chattia: Aloita chat

Moottoripyörän jarruneste - tehtävä ja toiminta

Moottoripyörän jarrujärjestelmä on hydraulinen, kuten autossa. Jarrunesteellä on tärkeä rooli tässä järjestelmässä: kun jarruvipua käytetään, jarruneste siirtää paineen vivusta jarrumännille. Mitä kovempaa jarrua painat, sitä suurempi on paine ja sitä voimakkaampi on jarrutusvaikutus.

Jos jarrujärjestelmässä on kuitenkin liian vähän jarrunestettä tai jos jarrunesteessä on liikaa vettä, seurauksena on niin sanottu haalistuminen: jarrutustehon heikkeneminen, joka voi johtaa jarrujen täydelliseen pettämiseen. Moottoripyörän jarrunesteen taso on tarkistettava säännöllisesti ja vaihdettava tarvittaessa.

Jarruneste - ominaisuudet ja erityispiirteet

Jarrunesteellä on kaksi tärkeää ominaisuutta: Se on hygroskooppista (vettä puoleensa vetävää) ja sillä on korkea kiehumispiste.

Miksi jarruneste sitoo vettä?

Jarrutuksen aikana jarrupalojen kitka levyjarrussa aiheuttaa voimakasta lämpöä. Moottoripyörässä osa tästä lämmöstä säätyy pyörän ilmankierron avulla. Järjestelmään muodostuu kuitenkin kondensaatiota. Lisäksi kosteus tunkeutuu järjestelmään esimerkiksi jarruputkien kautta. Jarruneste vetää puoleensa ja sitoo kosteutta. Tämä ominaisuus on olennainen. Muuten höyrykuplia voi muodostua ja vaurioittaa jarruputkea. Talvella vesi voi myös jäätyä ja tukkia jarruputken tällä tavoin.

Mikä on jarrunesteen kiehumispiste?

Jarrutettaessa syntyvä lämpö voi nousta jopa 200 °C:een - jarrunesteen korkea kiehumispiste on siksi ratkaisevan tärkeä jarrujärjestelmän toiminnan kannalta.

Kuivakiehumispiste ja märkäkiehumispiste erotetaan toisistaan:

  • Kuivakiehumispiste: Kuivakiehumispiste tarkoittaa jarrunestettä, joka on vielä tiivis. Se ei siis sisällä vettä. Jarrunesteen kuivakiehumispiste on yleensä 240 °C:n ja 280 °C:n välillä.
  • Märkäkiehumispiste: Jarrunesteen kiehumispiste laskee, mitä suurempi sen vesipitoisuus on. Jos vesipitoisuus on 3,5 prosenttia, märkäkiehumispiste on saavutettu ja jarruneste on vaihdettava.

Jarruneste - viskositeetti ja viskositeetti-indeksi

Viskositeetilla ja viskositeetti-indeksillä on myös suuri merkitys jarrujärjestelmän hydraulijärjestelmän paineen ylläpitämisessä. Viskositeetti ilmoittaa viskositeetin asteen 100 °C:n lämpötilassa, mutta viskositeetti-indeksi kuvaa sitä, kuinka paljon viskositeetti muuttuu eri lämpötiloissa. Mitä suurempi indeksin arvo on, sitä vähemmän lämpötila vaikuttaa aineen viskositeettiin. Näin nesteen viskositeetti ei muutu edes pitkien matkojen ja voimakkaiden jarrutusten aikana.

DOT-luokat

Jarrunesteet luokitellaan niiden kiehumispisteiden ja viskositeetin mukaan. Nämä niin sanotut DOT-luokat määritteli Yhdysvaltain liikenneministeriö. Moottoripyörissä käytetään DOT 3, DOT 4 (yleisin) ja DOT 5.1 -luokan jarrunesteitä:

DOT 3 DOT 4 DOT 5.1
Kuiva kiehumispiste °C ≥ 205 ≥ 230 ≥ 260
Märkäkiehumispiste °C ≥ 140 ≥ 155 ≥ 165
Viskositeetti mm2/sek 1.500 1.800 900

Mitä alhaisempi viskositeetti on, sitä paremmin jarruneste kiertää letkuissa. Jotkut valmistajat, kuten FEBI BILSTEIN, tarjoavat DOT 4 -jarrunesteitä, joille on ominaista erityisen alhainen viskositeetti. Nämä tunnistetaan esimerkiksi päätteellä "Plus", "Pro" tai "HP".

Jarrunesteen tarkistaminen ja vaihtaminen

Voit tarkistaa moottoripyöräsi jarrunesteen tason helposti itse. Käännä ohjaustankoa niin, että säiliö on mahdollisimman vaakasuorassa. Näin voit lukea hydraulinesteen tason. Jos taso on liian alhainen, sinun on täytettävä tai täytettävä se. Kiinnitä huomiota nesteen väriin. Se on yleensä vaaleanruskeasta ruskeaan. Jos jarruneste on tummanruskeaa tai jopa mustaa, se on vaihdettava kokonaan. Lisäksi jarruneste on yleensä vaihdettava kahden vuoden tai 20 000 ajokilometrin jälkeen.

Koska jarrunesteen vaihtaminen on verrattain edullista, kannattaa palkata ammattilainen. Pääsääntöisesti voit odottaa maksavasi noin 100 euroa per vaihto. Vaihtoehtoisesti kokeneet mekaanikot voivat vaihtaa moottoripyörän jarrunesteen itse sopivilla työkaluilla. Nesteen käsittelyssä on oltava erittäin varovainen. Jarruneste on erittäin syövyttävää, myrkyllistä ja ihoa ärsyttävää. Vältä suoraa kosketusta. Jarrunesteen täyttämisen tai vaihtamisen jälkeen voi olla tarpeen myös tyhjentää jarrujärjestelmä.

Mikä jarruneste sopii moottoripyörääsi?

Voit tarkistaa moottoripyörällesi sopivan jarrunesteen koneesi käyttöohjeesta. Onko sinulla kysyttävää moottoripyörän jarrunesteestä? Ota yhteyttä toimivaltaiseen asiakaspalveluumme. He neuvovat sinua yksityiskohtaisesti kaikissa kysymyksissäsi.

Osta moottoripyörän jarruneste Motointegratorilta

Löydä laadukkaat moottoripyörien jarrunesteet huippumerkkien valikoimista Motointegratorista. Palkitun verkkokaupan laajaan valikoimaan kuuluu jarrunesteitä, moottoriöljyjä, vaihteistoöljyjä ja muita voiteluaineita ja hoitotuotteita pyörääsi. Kaikki tilaukset tekevät vaikutuksen salamannopealla toimituksella. Tilauksesi on perillä 2-4 arkipäivän kuluessa.