Pysäköintitutka – järkevä vai tarpeeton investointi?

0
41
Pysäköintitutka
© Shutterstock / AXL

Miten pysäköintitutka toimii?

Pysäköintitutkat ovat apujärjestelmiä, jotka on suunniteltu varoittamaan sinua lähestyvästä kohteesta erityisesti peruutettaessa pysäköintitilaan. Tällainen pysäköinnin apuväline on jo vakiovarusteena monissa uudemmissa ylä- ja keskiluokan autoissa. Muihin ajoneuvoihin se voidaan kuitenkin asentaa jälkiasennuksena.

Sensorisen pysäköintnin apuvälineen avulla etäisyys kohteeseen luetaan ajoneuvon antureiden välityksellä. Jos saavut liian lähelle kyseistä kohdetta, tieto välittyy ohjaamossa olevalle lukulaitteelle ja varoitussignaali kuuluu. Törmäykset voidaan näin välttää. Varoitussignaalin lisäksi on olemassa pysäköintitutkia, jotka toimivat optisen liikennevalovaroitusjärjestelmän kanssa. Siinä on punainen, keltainen ja vihreä alue. Mitä lähemmäs kohdetta mennään, sitä kauemmaksi näyttö siirtyy punaiselle alueelle. Kun saavutat punaisen vyöhykkeen, varoitussignaali muuttuu myös äänekkäämmäksi varoittaaksesi sinua mahdollisesta törmäyksestä. Yleensä aistinvarainen pysäköintiavustin aktivoituu vain peruutusvaihteen ollessa kytkettynä, koska se voi häiritä normaalia tieliikennettä.

Näitä antureita ei kuitenkaan voi asentaa vain taakse. Voit asentaa pysäköintiavustimen myös auton etuosaan. Tämä on kuitenkin vähemmän järkevää, koska näkökenttä eteen on yleensä riittävä. Anturipohjaisen pysäköintiavustimen lisäksi on olemassa myös optinen pysäköintiavustin. Nämä ovat peruutuskameroita, joiden avulla kuljettaja voi itse tarkistaa, kuinka kaukana hän on kohteesta. Järkevin ja turvallisin vaihtoehto on jälkiasentaa peruutuskamera ja anturit pysäköintiavuksi. Yhdessä ne kattavat noin 170° kulman (valmistajasta riippuen).

Miten pysäköintitutka voidaan asentaa?

Pysäköinnin apuväline
© Shutterstock / EgudinKa

Riski voidaan minimoida huomattavasti ilman suuria ponnisteluja: Pysäköintitutka voidaan asentaa helposti jälkiasennuksena, ja se on tuskin näkyvä. Heti kun etäisyys esteeseen laskee alle tietyn tason, saat visuaalisen ja äänimerkin. Markkinoilla saatavilla olevissa yksinkertaisissa järjestelmissä anturit asennetaan takapuskuriin. Kohteiden etäisyyden määrittämiseen voidaan käyttää ultraääntä. Mitä enemmän antureita käytetään, sitä tarkemman kuvan pysäköintiavustin saa ympäristöstä. Pieni näyttö näyttää sitten LEDien avulla etäisyyden kohteeseen. Visuaalista näyttöä tukee akustinen signaali, joka kuuluu yhä lyhyemmillä väleillä. Tämä lisää kuljettajan turvallisuuden lisäksi myös mukavuutta: niskaa ei tarvitse jännittää erityisesti peruutettaessa pysäköintitilaan. Tällaisten järjestelmien kustannukset ovat yleensä kaksinumeroisia. Asennus on kuitenkin ongelmallisempaa: puskuriin on porattava reikiä antureita varten, ja sähköliitäntä voi olla maallikolle liikaa. Tästä syystä jälkiasennusta varten on parempi ottaa yhteyttä ammattikorjaamoon. Saatavilla on myös rekisterikilvenpidikkeitä, joissa on sisäänrakennetut anturit. Ne kytketään ajoneuvon virtalähteeseen peruutusvalon kautta ja välitetään näytölle radiolla. Etu on ilmeinen: puskuriin ei tarvitse enää porata reikiä. Kytkentä on myös verrattain yksinkertaista, koska kaapeleita ei tarvitse asentaa. Tämän pysäköintitutkan toiminta on kuitenkin myös rajoitettua: Koska rekisterikilvenpidikkeessä on vain anturit, se kattaa vain hyvin pienen alueen – kuolleen kulman.

Onko pysäköinnin apuvälineestä hyötyä?

Pysäköinnin apulaite
© Shutterstock / Chesky

Pysäköintitutkat tarjoavat ehdottomasti joitakin etuja. Pysäköinnissä syntyy yleensä vähemmän vahinkoja ja myös pysäköintiin liittyvä stressi vähenee. Lisäksi on mahdollista pysäköidä pieniinkin parkkipaikkoihin – mikä muuten onnistuu vain opastuksella.

Pysäköinnin apuvälineiden mahdollisia haittoja on toisaalta se, että jotkut luottavat liikaa tekniikkaan ja laiminlyövät tai jopa unohtavat tarkistaa ja katsoa itse. Kannattaa aina tiedostaa, että tällainen tekniikka on vain apuväline – eikä korvike.

Pysäköintitutkan jälkiasennukseen on siis useita vaihtoehtoja. Pysäköinnin apulaite tarjoaa joka tapauksessa lisämukavuutta ja -turvallisuutta suhteellisen pienin kustannuksin. Jos et uskalla asentaa sitä itse tai jos sinulla ei ole tarvittavia välineitä, ota yhteyttä ammattikorjaamoon. Autokorjaamo suorittaa asennuksen mielellään ja voi yleensä myös tarjota kokemusta järjestelmistä.

Pysäköintikolhuja? – Varaosat autoosi Motointegrator-verkkokaupasta

Auto voi vaurioitua pysäköinti- tai manööverionnettomuudessa. Onko autosi korjattava tai jokin auton osa vaihdettava? Sitten olet tullut oikeaan paikkaan! Motointegratorin verkkokaupastamme löydät varaosat kaikkiin yleisimpiin automalleihin – tilaa vain varaosat verkosta, ja me toimitamme kaikki tarvittavat komponentit vaihtorenkaista ja jarrulevyistä iskunvaimentimiin kotiisi – yksinkertaisesti ja helposti!

Lähteet:

http://www.autobild.de/