Kuinka vaarallisia ruostuneet jarrukengät voivat olla?

0
62
© Shutterstock / Sergiy Nigeruk

Kuinka vaarallisia ruostuneet jarrukengät voivat olla?

Kuljettajien on aina oltava tietoisia ajoneuvonsa kunnosta. Jarrujärjestelmä on kuitenkin tärkeä seikka. Vaaratilanteessa sen on toimittava sataprosenttisen luotettavasti. Kerromme sinulle paitsi, mitä tehtäviä jarrukengät suorittavat, myös mitä riskejä ruostumisesta aiheutuu. Selvitä, milloin ne on vaihdettava.

Jarrukenkien ominaisuudet ja edut

Jarrukengät sijaitsevat nykyaikaisissa ajoneuvoissa rumpujarrujen sisäpuolella. Termi kenkäjarrut viittaa järjestelmään, jossa on kiinteät jarrukengät, jotka harjoittavat painetta pyörivään sylinteriin. Ne on yleensä kiinnitetty jäykästi jarruvipuihin. Levyjarruihin verrattuna ne ovat herkempiä kitkakertoimen vaihteluille.

Kuluneet jarrut
© GettyImages / RobsonPL

Jarrukengät kuluvat; sama koskee esimerkiksi jarrulevyjä. Suhteellisen hyvä suojaus korroosiota vastaan on etu. Koska ne ovat suljetussa kotelossa, lian, veden, pölyn ja suolojen on vaikea päästä komponentteihin. Tämä suojaava vaikutus on keskeinen syy rumpujarrujen käyttöön nykyaikaisissa työmaakuorma-autoissa ja maastoajoneuvoissa. Suljettu rakenne vähentää myös vanteelle laskeutuvan jarrupölyn määrää.

Säännöllinen tarkastus on tärkeää

Rumpujarrujen käyttöikä on rakenteensa vuoksi pidempi kuin levyjarrujen. Jotta voit välttää viat tai tunnistaa ne varhaisessa vaiheessa, koko jarrujärjestelmä on huollettava säännöllisesti. Jos vikoja ilmenee tai jos on merkkejä voimakkaasta kulumisesta, jarrut on aina vaihdettava. Rumpujarrut tulisi tarkastaa noin 20 000-30 000 kilometrin välein. Jos havaitset jarrutehon ennenaikaista heikkenemistä, korjaus on ehdottomasti tarpeen.

Jarrukenkien ruostumisriski

Huolimatta suhteellisen hyvästä korroosiosuojauksesta ruosteen muodostumista ei voida täysin sulkea pois. Korroosioriski on olemassa erityisesti pitkien seisontajaksojen tai rumpujarrun vikojen jälkeen. Tällöin on tarkistettava, onko kyse vain lievästä ruostumisen muodostumisesta vai ovatko jarrukengät ”ruostuneet”. Ajamista ei kannata jatkaa ilman perusteellista tarkastusta ja korjausta. Ilman 100-prosenttista jarrutustehoa jarrutusmatka pitenee, mikä on suuri riski vaaratilanteessa. Jos jarrukengät ovat tuhoutuneet ruosteen vuoksi, ne on vaihdettava. On myös selvitettävä syy, miksi jarrukengät ovat ruostuneet. Tarkista, ovatko rumpujarrut ehjät vai tunkeutuuko niihin vettä.

DELPHI:n jarrukengät

Jarrukenkäsarja-DELPHI-LS1784
© motointegrator.fi / Jarrukenkäsarja DELPHI LS1784

Jarrukengät ovat osa koko jarrujärjestelmää ja sijaitsevat rumpujarrussa. Ne varmistavat, että auto voi jarruttaa painautumalla rumpua vasten. Vaihtoehtona rumpujarrulle on levyjarrut, jotka on nykyään asennettu moniin ajoneuvoihin. Jos jarrukengät vioittuvat, siitä voi olla vakavia seurauksia ja jarrutuskäyttäytymisen vakavia rajoituksia. Siksi tarjoamme sinulle DELPHI:n jarrukenkiä. Niitä on saatavana lähes kaikkiin ajoneuvoihin ja eri sarjoja. Esimerkiksi Opel- ja Renault-ajoneuvoihin tarjoamme 32 kpl:n tarvikesarjaa. Ford-merkkisiin autoihin tarjoamme esimerkiksi 26 kappaletta. Tarvikesarja koostuu yleensä erilaisista jousista ja kiinnikkeistä, jotka on räätälöity ajoneuvoosi sopiviksi. Riippumatta siitä, mihin ajoneuvoon tarvitset jarrukenkiä, tarjoamme DELPHI:n laadukkaat tuotteet.

Tilaa tarvitsemasi DELPHI-osat ja hyödy valmistajan laadukkaista tuotteista. Odotamme innolla tilaustasi!