- Pusty
Vaihteiston osat HERTH+BUSS JAKOPARTS – KUORMA-AUTOT
(löytyi 1 tulosta)
Mikä on vaihteisto?
Jokaisessa moottorilla varustetussa ajoneuvossa on vaihteisto, jonka tehtävänä on ottaa vastaan ja välittää moottorin teho. Tätä kutsutaan myös vääntömomentin siirtämiseksi. Nopeus on tärkeä parametri, koska jokainen vaihde vaatii eri välityssuhteen. Tämä on ainoa tapa pitää nopeus alueella, jolla moottori tuottaa optimaalisen tehon. Dieselmoottoreiden tyypillinen käyttökelpoinen kierroslukualue on noin 1500-5500 kierrosta ja bensiinimoottoreiden 1500-8000 kierrosta
Valitse auto näyttääksesi vastaavia osia HERTH+BUSS JAKOPARTS kategoriasta Vaihteiston osat.
Kaikki valmistajat
- Abarth
- Acura
- Aixam
- Alfa Romeo
- Andoria
- ARO
- Aston Martin
- Audi
- Austin
- Avia
- Bedford
- Bentley
- BMW
- Buick
- Cadillac
- Chery
- Chevrolet
- Chrysler
- Citroen
- Cupra
- Dacia
- Daewoo
- DAF
- Daihatsu
- Dodge
- Elaris
- Ferrari
- Fiat
- Ford
- Ford USA
- FSO
- GAZ
- GEO
- GMC
- Great Wall
- Honda
- Hummer
- Hyundai
- Infiniti
- Innocenti
- Isuzu
- Iveco
- Jaguar
- Jeep
- KIA
- Lada
- Lamborghini
- Lancia
- Land Rover
- LDV
- Lexus
- Lincoln
- Lotus
- MAN
- Maserati
- Maybach
- Mazda
- Mercedes-Benz
- MG
- Mini
- Mitsubishi
- Nissan
- Opel
- Peugeot
- Plymouth
- Pontiac
- Porsche
- Renault
- Renault Trucks
- Rover
- Saab
- Seat
- Sevic
- Skoda
- Smart
- Ssangyong
- Steyr
- Subaru
- Suzuki
- Tata
- Tesla
- Toyota
- Trabant
- UAZ
- Volvo
- VW
- Wartburg
- Zastava
- ZAZ
- ZIL
Vaihteistojen tehtävä
Vaihteistoja tarvitaan siirtämään moottorin tuottama pyörimisenergia pyörän kierrosnopeudesta riippuvan pyörännopeuden mukaan. Moottorin ja pyörän nopeudesta riippuvan pyörän nopeuden yhdenmukaistavien vaihteistojen lisäksi tasauspyörästöt kompensoivat sisäpuolisen pyörän alhaisesta nopeudesta ja ulkopuolisen pyörän suuremmasta nopeudesta johtuvia pyörän nopeuseroja. Moottorin vääntömomenttia ja kierroslukua säätävät vaihteistot jaetaan automaattivaihteistoihin ja käsivaihteistoihin. Lisäksi on olemassa myös kaksoiskytkinvaihteisto.
Automaattivaihteiston ja manuaalivaihteiston välinen ero
Kun verrataan manuaalivaihteistoa ja automaattivaihteistoa, käy selväksi, että vaihteistoöljyillä voi olla täysin erilaiset tehtävät. Manuaalivaihteistoissa erikokoiset ja siten eri nopeuksilla toimivat hammaspyörät on kytketty toisiinsa. Tätä varten yhdistettävien hammaspyörien pyörimisliikkeen mahdollistavat synkronointirenkaat. Nämä prosessit kokonaisuudessaan viittaavat siihen, että hammaspyörien ja myös synkronointirenkaiden välillä on paljon mekaanista kitkaa. Tästä syystä voiteluun käytetään ensisijaisesti manuaalivaihteistojen vaihteistoöljyjä. Lisäksi ne myös haihduttavat kitkan tuottamaa lämpöä.
Mitkä ovat hydrauliikka- ja voimansiirtoöljyjen eritelmät?
Manuaalivaihteistojen vaihteistoöljyt
Eritelmistä puhuttaessa amerikkalaisen "American Petroleum Institute" -järjestön (lyhennettynä API) eritelmät ovat olleet vallitsevia. Nämä eivät ole laatuominaisuuksia vaan pikemminkin teknisiä eritelmiä. Tällä hetkellä ne jaetaan pääasiassa API GL-1:stä API GL-5:een. API GL-1 -vaihteistoöljyt soveltuvat kierukkavaihteille, madonvaihteille (ohjaus) ja yleensä alhaisille liukunopeuksille. API GL-2 soveltuu matopyörille, joissa esiintyy korkeampia lämpötiloja esimerkiksi suuremman liukukosketuspaineen vuoksi.
API GL-3 -vaihteistoöljyt soveltuvat kierukkavaihteille, joihin kohdistuu melko keskimääräisiä nopeuteen, kuormitukseen ja lämpötilaan liittyviä rasituksia. API GL-4 -öljyjä käytetään transaksiaalivaihteisiin, joissa on korkeampi kuormitus ja offset-akselit. API GL-5 -vaihteita käytetään pääasiassa hypoidivaihteissa. Nykyisin käytössä olevat vaihteistoöljyt edustavat spesifikaatioita API-GL-3-API GL-5. Tämän eritelmän lisäksi ilmoitetaan myös viskositeetti. Ajoneuvon valmistajan hyväksynnät on ehdottomasti otettava huomioon.
Automaattivaihteistojen hydrauliöljyt
Automaattivaihteistoöljyjen (ATF, Autotransmission Fluid) on sitä vastoin täytettävä täysin erilaiset vaatimukset. Nämä ovat hydrauliöljyjä, jotka kytkevät hydraulisesti venttiileitä vaihteiston liukulevyssä. Vaadittu korkea leikkauslujuus on kuitenkin erityisen ilmeinen hydraulisessa voimansiirrossa momentinmuuntimessa. Voimansiirron ja moottorin välisen voimayhteyden muodostaa automaattivaihteistoöljy momentinmuuntimessa. Automaattivaihteistojen rakenteen ja toimintatavan vuoksi näiden vaihteistoöljyjen on kestettävä korkeita lämpötiloja.
Erittely on tässä tapauksessa hieman erilainen. Erityisesti Ford (Mercon) ja General Motors (Dexron) ovat määritelleet automaattivaihteistoöljyjä koskevat vaatimuksensa ja asettaneet ne sisäisesti mainittujen eritelmien avulla. Muut vaihteistovalmistajat tai autonvalmistajat ovat omaksuneet nämä eritelmät ja joissakin tapauksissa täydentäneet niitä omilla tiedoillaan. Tämän vuoksi eritelmät ovat hieman epäselvempiä. Automaattivaihteistoöljyjen osalta on ehdottomasti noudatettava ajoneuvon valmistajan hyväksyntöjä ja ilmoituksia.
Voiko eri ominaisuuksia omaavia vaihteistoöljyjä sekoittaa keskenään?
Nyt auton omistajille herää tietysti kysymys, voiko esimerkiksi eri API-spesifikaatioita tai hydrauliikkaöljyjen tapauksessa eri Mercon- ja Dexron-spesifikaatioita sekoittaa keskenään. Vastaus on selvästi ei! Myöskään valmistajan hyväksymiä öljyjä ei voi korvata vain niillä öljyillä, joilla on erilainen spesifikaatio. Riippuen siitä, mitä API-öljyä on täytetty väärin, mekaaninen kuluminen voi lisääntyä, mutta päinvastoin kitka voi myös olla liian alhainen. Sen vuoksi voidaan täyttää vain sellaisia öljyjä, joille on olemassa hyväksyntä.
Milloin manuaali- tai automaattivaihteiston öljy on vaihdettava?
Tässä asiassa autonvalmistajat ovat itse aiheuttaneet suurimman mahdollisen sekaannuksen. Uusien autojen ostajille on jo vuosien ajan kerrottu, että heidän ajoneuvojensa vaihteistot ovat lähes huoltovapaita (yksi öljynvaihto). Tämä on harhaanjohtava vastaus, sillä öljyn sanotaan kestävän koko eliniän. Ajoneuvon elinkaari on kuitenkin rajallinen.
Useimpien autojen elinkaari on kahdeksasta enintään 15 vuotta. Väitetty huoltovapaus viittaa siis rajoitettuun ajanjaksoon. Väitteen tekee erityisen ongelmalliseksi se, että siinä oletetaan myös keskimääräinen ajokilometrimäärä. Tämä myyntistrategia syntyi 1990-luvulla, kun väitettiin, että huoltokustannukset olisivat huomattavasti alhaisemmat huoltovapauden tai enimmäisrajoituksen ansiosta. Mercedes-Benzin automaattivaihteistot, joita tarjottiin 1990-luvun puolivälistä lähtien, ovat erityisen hyvä esimerkki tästä.
Öljynmittaustikku puuttui, ja se oli korvattu tekaistulla kannella. Sen jälkeen vaihdelaatikoiden kanssa ilmeni usein pudotuksia ja ongelmia. Asian ydin on varsin yksinkertainen, sillä kaikki öljy, johon kohdistuu rasitusta, kärsii myös materiaalin väsymisestä. Olipa kyse sitten hiukkasten kertymisestä, leikkausominaisuuksien heikkenemisestä korkeiden lämpötilojen vuoksi jne. Aikaisemmin vaihteistoöljyn vaihdot tehtiin seuraavasti: oli olemassa suuri huoltoaikataulu ja pieni huoltoaikataulu. Jokaisen suuren huollon yhteydessä vaihdelaatikon öljy uusittiin, ja jokaisen pienen huollon yhteydessä tarkistettiin ehkä öljytaso.
On siis vaikea antaa yleispätevää vastausta. Jo mainituissa Mercedeksen automaattivaihteistoissa öljy tulisi vaihtaa 80 000-100 000 km:n jälkeen. Tarvittaessa voit saada tietoa oman autosi vaatimuksista internetin foorumeilta. Mallikohtaiset internetfoorumit ovat paras paikka selvittää, johtaako öljyhuollon laiminlyönti silmiinpistävän usein muihin vaurioihin. Muuten suosittelemme öljytason tarkistamista 50 000 km:n välein ja öljynvaihtoa 80 000-100 000 km:n jälkeen, jolloin myös ajoneuvon yksilöllisellä rasituksella on merkitystä.
Miten vaihteistoöljy mitataan ja täytetään?
Menettely manuaalivaihteiston osalta
Tässäkin yhteydessä on tehtävä ero automaattivaihteiston ja manuaalivaihteiston välillä. Manuaalivaihteistossa on öljyn tyhjennystulppa vaihteistokotelon alapuolella (yleensä kuusiokolo tai kuusiokolo) ja täyttötulppa sivulla. Täyttötulpan alareuna on yleensä vaadittu öljytaso. Tyhjennystulppaan voi olla integroitu magneetti, joka pitää kiinni metallilastuista.
Automaattivaihteiston menettely
Automaattivaihteistolla öljyn täyttäminen ja öljytason tarkistaminen tehdään hieman eri tavalla. Automaattivaihteisto on varustettu mittatikulla, joka ulottuu moottoritilaan. Moottorin on oltava käynnissä, kun vaihteiston valintavipu on asennossa "N" tai "P". Mittatikun merkintöjä on noudatettava. Muista, että öljytason lukema ei ole merkityksellinen, kun moottori ei ole käynnissä! Vaihteiston alapuolella on tyhjennystulppa. Joskus myös momentinmuuntimessa on tyhjennystulppa. Automaattivaihteistoissa on lisäksi vaihteistoöljyn suodatin.
Tätä varten vaihteiston öljypohja on purettava. Huomioi öljypohjia kiristettäessä erityispiirteet (ruuvien kiristäminen ristikkäin tai spiraalimaisesti useissa vaiheissa ja vääntömomentteina, jotka on kuvattu vastaavassa korjaamokäsikirjassa). Täytön yhteydessä täytetään ensin tietty määrä öljyä. Sitten moottori käynnistetään ja öljytaso tarkistetaan. Vielä puuttuva öljy täytetään nyt. Automaattivaihteiston öljy täytetään mittatikun akselin kautta.
Kuinka kauan voin ajaa ilman vaihteistoöljyä?
Automaattivaihteisto
Liian korkea öljytaso voi aiheuttaa öljyn vaahtoamisen. Automaattivaihteistoöljyn kanssa jarruhihnat voivat nyt olla öljyn alla. Jos öljytaso on liian alhainen, ohjausventtiilikotelon venttiilit eivät ehkä enää pysty siirtymään tarkasti, eikä kitkayhteyttä momentinmuuntimessa saada aikaan. Elektroniikasta riippuen mitattu öljynpaine voi aiheuttaa hätäohjelman aktivoitumisen. Ilman öljyä automaattivaihteisto ei voi toimia lainkaan.
Manuaalivaihteisto
Manuaalivaihteistossa liian alhainen öljytaso johtaa hammaspyörien ja synkronointirenkaiden sekä vaihteistoakselin laakereiden huonompaan voiteluun. Jos öljytaso on liian alhainen, kuluminen lisääntyy merkittävästi. Ilman vaihteistoöljyä ei pidä ajaa sen enempää kuin ilman moottoriöljyä. Tämä voi milloin tahansa johtaa vakavaan vaihteistovaurioon.
Tasauspyörästön vaihteisto
Usein väitetään, että tasauspyörästövaihteet ovat huoltovapaita. Siitä huolimatta on suositeltavaa tarkistaa öljytaso säännöllisesti ja vaihtaa öljy pitkin väliajoin ajokilometreistä riippuen. Tai, jos ajokilometrit ovat alhaiset, kiinteän aikajakson jälkeen.