Varaosat Varaosat

Sulakkeet – Mercedes-Benz – KUORMA-AUTOT

(löytyi 1 tulosta)

Sijoituskriteerit
Anturi, akun ohjausjärjestelmä AKUSAN K0W047AKN
Valmistaja:   AKUSAN
Valmistajan numero:   K0W047AKN
29,89 €Sisältää arvonlisäveron, ei sisällä toimituskuluja
2-4 arkipäivää

Mikä on ajoneuvon sulakkeiden tehtävä?

Ajoneuvon sulakkeet on suunniteltu suojaamaan ajoneuvon elektroniikkaa ylivirralta tai oikosululta. Sulakkeiden läpi kulkee johtopala, joka sulaa, kun se purkautuu. Siksi niitä kutsutaan myös sulakkeiksi. Sulake räjähtää, kun virtapiiriin kulkee liikaa virtaa. Näin virtapiiri katkeaa ja keskeytyy ylikuormituksen tai oikosulun sattuessa. Ajoneuvon sähköosat on suojattu ja sähköiskut estetty. Palaneet sulakkeet näkyvät yleensä paljain silmin. Ne on vaihdettava, mutta niiden vaihto on melko helppo homma.

Mitä sulakkeita käytetään henkilöautoissa?

Yleisimmät henkilö- ja kuorma-autoissa käytettävät sulakkeet ovat niin sanottuja litteitä sulakkeita, joita kutsutaan myös teräsulakkeiksi.

Ne koostuvat muovikotelosta ja useista metallipiikeistä.

Sulakkeet ovat pistokekomponentteja, jotka voidaan helposti asettaa sulakerasiaan tai sulakepesään.

Mitä litteitä sulakkeita on olemassa?

Näitä neliteräisiä sulakkeita käytetään yleisimmin autoissa:

  • Tavallinen litteä sulake: Nämä ovat moottoriajoneuvojen sulakkeita, joita asennetaan erityisen usein. Niiden nimellisvirta on yleensä enintään 40 ampeeria.
  • Maxi flat sulake: Nämä sulakkeet muistuttavat vakiosulakkeita, mutta niiden nimellisvirta on suurempi, jopa 120 ampeeria.
  • Mini litteä sulake: Näitä sulakkeita käytetään nykyään yleisemmin myös ajoneuvoissa. Niiden nimellisvirta on jopa 30 ampeeria.
  • Litteä mikrosulake (litteä minisulake): Näitä pidetään pienimpinä litteinä sulakkeina. Niissä on kaksi tai kolme metallista piikkiä. Sulakkeet kattavat pienen piirin.

Läpinäkyvän materiaalin ansiosta palaneet sulakkeet on erityisen helppo tunnistaa ja vaihtaa nopeasti.

Mitä sulakkeiden eri värit tarkoittavat?

Litteissä sulakkeissa on standardin DIN 72581 mukainen värikoodi. Eri värit ilmaisevat enimmäisvirran ampeereina (A). Yleensä ampeerimäärän voi kuitenkin lukea myös sulakkeen muovikotelosta.

Sulakkeita on saatavana seuraavissa väreissä:

- violetti: 3 A

- vaaleanpunainen: 4 A

- vaaleanruskea: 5 A

- ruskea: 7,5 A

- punainen: 10 A

- sininen: 15 A

- keltainen: 20 A

- läpinäkyvä: 25 A

- vihreä: 30 A

Miksi sulakkeiden oikea ampeeriluku on niin tärkeä?

Sulakkeiden eri ampeerimäärillä on tarkoituksensa. Et voi siis laittaa mitä tahansa sulaketta. Sulakkeet voivat räjähtää, jos ne on asennettu väärään sulakepaikkaan ja niiden virranvoimakkuus jää alle suositellun virranvoimakkuuden. Tämä toimii, vaikka kriittistä tilaa ei saavutettaisikaan. Jos taas asennat sulakkeen liian suurella ampeeriluvulla, voi syntyä oikosulku ja kalliit elektroniikkakomponentit tuhoutuvat. Tämä johtuu siitä, että sulake ei laukea vain silloin, kun sen pitäisi suojata sähköjä ja kuljettajaa. Jos sulake asennetaan väärin, vahinko voi olla suuri; sulake sen sijaan maksaa vain muutaman sentin.

Minkälaisia muita sulakkeita on olemassa?

Litteiden sulakkeiden lisäksi tietyissä automerkeissä käytetään muuntyyppisiä sulakkeita:

  • Lasisulakkeet
  • Torpedosulakkeet
  • Ruuvisulakkeet (MIDI-moduulin sulake, AMI-sulake)

Joihinkin autoihin on asennettu lasisulakkeet. Niitä käytetään myös sulakkeina autoradioissa ja autojen hifi-järjestelmissä. Torpedosulakkeita (joita kutsutaan myös BOSCH- tai ATS-sulakkeiksi) käytettiin pääasiassa vanhemmissa eurooppalaisissa ajoneuvoissa, jotka on valmistettu vuonna 1980. Motointegratorin verkkokaupasta löydät autoosi sopivat sulakkeet ja muut varaosat kaikkiin automerkkeihin.

Mitä tehdä, jos sulake on palanut?

Jos sulake on palanut, se on vaihdettava ja korvattava samalla sulakkeella (väriltään ja kooltaan). Tavallisesti tämä onnistuu ongelmitta. On tärkeää, että vaihdat palaneen sulakkeen uuteen, saman kaliiperin ja oikean värikoodin omaavaan sulakkeeseen.

Näin voit vaihtaa autosi palaneen sulakkeen:

1. Mene autosi sulakerasiaan. Ajoneuvon käyttöoppaassa kerrotaan, missä se on. Useimmissa autoissa sulakerasia on konepellin tai kojelaudan alla.

2. Irrota auton akku, jotta voit vaihtaa sulakkeen turvallisesti. Tämä on tärkeää sähköiskun välttämiseksi.

3. Kun vaihdat auton sulaketta, on parasta käyttää pinsettejä, jotta et vahingoita muita sulakkeita.

4. Käännä sulake ympäri niin, että litteän pistokkeen puoli on ylöspäin.

5. Irrota nyt palanut sulake pinseteillä.

6. Nyt voit asettaa uuden sulakkeen jousiliittimien väliin.

7. Kiristä liittimet varovasti. Varo taivuttamasta liittimiä.

Hyödynnä etu ja osta edullisesti sulakkeet autoosi netistä

Motointegratorin verkkokaupasta löydät autoosi sopivat sulakkeet sekä yksittäin että sarjoina. Katso ympärillesi ja nauti monenlaisista tuotemerkeistä. Motointegrator tarjoaa yli 5 miljoonaa varaosaa ja tarviketta henkilöautoihin, kuorma-autoihin ja moottoripyöriin edullisesti. Jos sinulla on kysyttävää, asiantunteva asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.