Henkilöautojen polttoainesäiliön rakenne ja materiaali
Tieliikennelupa-asetuksen (StVZO) 45 §:ssä täsmennetään, mitkä vaatimukset polttoainesäiliön on täytettävä. Näihin kuuluvat:
- Korroosionkestävyys
- Tiiviys 0,3 baarin ylipaineeseen asti
- Pehmeäjuotettujen polttoainesäiliöiden lujuuden säilyminen, vaikka juote sulaisi (lisäksi niitattu tai ruuvattu)
- Riippumaton paineen tasaus asianmukaisten varoventtiilien tai -aukkojen avulla
- Varmistetut tuuletusaukot
- Polttoainetta ei pääse ulos täyttöaukosta kallistuksen, kaarreajon tai törmäyksen aikana.
Polttoainesäiliö on liitetty ruiskutusjärjestelmän syöttö- ja paluulinjoihin, ilmanvaihtojärjestelmään paineen tasaamiseksi ja säiliön tuuletusjärjestelmään. Polttoainesäiliön tilavuus on suunniteltu 15-20 % suuremmaksi (laajenemistilavuus) kuin ilmoitettu täyttömäärä (nimellistilavuus), jotta polttoaineen laajeneminen lämmetessään voidaan ottaa huomioon.
Materiaali ja materiaalin suojaus
Polttoainesäiliöt koostuvat yleensä metallilevyistä, jotka on liitetty toisiinsa ja suojattu korroosiokerroksella. Nykyaikaisissa henkilöautoissa valmistajat käyttävät yhä useammin PE-muovisäiliöitä. Materiaalia on helpompi muotoilla ja käytettävissä oleva tila voidaan hyödyntää paremmin. Muovisäiliön muotoa mukauttamalla voidaan myös pienentää vahinkoriskiä onnettomuustilanteessa.
Polttoainesäiliön tuuletus
Polttoainesäiliössä ajoneuvon käytön aikana syntyvät kaasut on poistettava. Tämä on niin sanottu käyttöilmanvaihto tai polttoaineen haihdutusjärjestelmä. Halkaisija on pienempi kuin tankkausaukon halkaisija. Tuuletusnippa sijaitsee säiliön korkeimmassa kohdassa. Sieltä poistuvat kaasut johdetaan aktiivihiilisuodattimeen, joka suodattaa ympäristölle haitalliset hiilivedyt.
Missä polttoainesäiliö sijaitsee autossa?
Jotta polttoainesäiliön vaurioitumisriski onnettomuuden tai tulipalon sattuessa olisi mahdollisimman pieni, se on yleensä sijoitettu ajoneuvon takaosaan joko taka-akselin yläpuolelle tai eteen takaistuinten alle. Tämä koskee sekä etu- että takamoottoreita. Tässä tapauksessa tarvitaan kaksi polttoainepumppua, koska säiliö on sovitettu kardaaniakseliin ja siitä johtuvaan kaukaloon.
Polttoainesäiliön vikojen tunnistaminen
Polttoainesäiliön vaurion tunnistaa nopeasti ajoneuvon alla olevista bensiini- tai dieseltahroista. Varmistaaksesi, että polttoainesäiliö on todella vaurioitunut, säiliön paine voidaan mitata ja verrata ajoneuvokohtaisiin vakioarvoihin. Jos paine on liian alhainen, myös ilmanvaihtojärjestelmä on tarkistettava. Bensiinisäiliön viat voi tunnistaa polttoaineen ilmeisen häviämisen lisäksi seuraavista oireista:
- Moottorin teho laskee.
- Polttoaineen kulutus kasvaa.
- Polttoaineen haju on havaittavissa ajoneuvon sisällä.
- Moottori sammuu alhaisilla kierrosluvuilla.
- Ajokäyttäytyminen on nykivää.
Jos epäilet polttoainesäiliön vaurioituneen, se on korjattava mahdollisimman pian. Joissakin tapauksissa koko komponentin vaihtaminen on oikea valinta.
Polttoainesäiliön vaihtaminen - näin se tehdään näin
Polttoainesäiliön vaihtaminen voi olla tarpeen erityisesti vanhemmissa ajoneuvoissa, joissa on (ruostunut) metallisäiliö. Onnettomuus voi myös tehdä vaihdon tarpeelliseksi. Irrottamiseen tarvitaan nostolava ja asianmukaiset työkalut. Tarvittavien työkalujen ja muiden välineiden tarkka määrittely riippuu ajoneuvosta, ja ne löytyvät yleensä käyttö- tai korjausoppaasta. Kun polttoainesäiliö irrotetaan, sen on oltava mahdollisimman tyhjä. Säiliön tarkasta sijainnista ja mallista riippuen ajoneuvon eri osat ja paneelit on ensin irrotettava.
Joka tapauksessa täyttökaula on ruuvattava irti ja tuuletusletku on irrotettava ensimmäisessä irrotusvaiheessa. Ennen polttoainesäiliön irrottamista kaikki liitännät, letkut ja putket on irrotettava vähitellen ja säilytettävä siten, etteivät ne vahingoitu. Kun säiliö on poistettu, kaikki liitoskohdat ja koko säiliön peittämä alue on tarkistettava, puhdistettava ja mahdollisesti käsiteltävä vahalla tai muulla korroosiosuojalla.
Nyt uusi polttoainesäiliö on asennettu ja kaikki liitännät on kiinnitetty uudelleen. Tällöin kaikki letkut ja tiivisteet on tarkistettava ja tarvittaessa vaihdettava. Vuototesti on suositeltavaa tehdä ennen ajoneuvon käyttöönottoa. Vanha säiliö on hävitettävä asianmukaisesti.
Osta polttoainesäiliöitä verkossa Motointegratorilta
Motointegrator-verkkokaupassa on polttoainesäiliöitä kaikkiin ajoneuvomalleihin henkilö- ja kuorma-autoihin. Yli 5 miljoonan varaosan ja tarvikkeen joukosta löydät oikean bensiini- tai dieselsäiliön joltakin huippuvalmistajalta. Saatavilla on myös kaikki korjaus-, huolto- ja vaihtotarvikkeet, kuten suojukset, kiinnikkeet ja kiinnitysnauhat. Jos sinulla on kysyttävää valikoimastamme tai yksittäisistä tuotteista, voit ottaa yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme. Hyödy nopeasta toimituksesta 2-4 arkipäivän kuluessa ja mutkattomasta palautuslähetyksestä.