Varmista miellyttävät korjaukset: mitä ilmastoinnin kompressorista on tiedettävä? 

0
189
Ilmastoinnin kompressori
© Shutterstock / ThamKC

Ilmastointi on lähes välttämätön osa nykyaikaista ajoneuvoa. Vanhemmissa käytetyissä ajoneuvoissa ilmastoinnin kompressorissa oleva vika voi kuitenkin tarkoittaa, että korjaus on tarpeen. 

Turvallisesti läpi syksyn

Miten ilmastointijärjestelmä toimii? 

Ilmastointikompressorin toiminta on hyvin yksinkertaista: kuten muitakin lisälaitteita, sitä käytetään kiilahihnalla. Ilmastoinnin kompressori puristaa kaasumaisen kylmäaineen, jolloin se lämpenee voimakkaasti. Seuraavassa vaiheessa lauhdutin puristaa tämän viimeisen kylmäaineen korkeaan paineeseen, jolloin se nesteytyy uudelleen vapauttaen samalla lämpöä. Sen jälkeen se johdetaan kuhunkin tilaan, jossa sen on tarkoitus jäähdyttää. Kylmäaine voi nyt imeä lämpöä ajoneuvon sisätiloista. Ilmastointikompressori kuljettaa tavallaan ajoneuvon sisätilojen lämpöä ulos ilmastointikompressorin avulla kylmäaineen avulla. Tämä tarkoittaa tietysti myös sitä, että ilmastointijärjestelmä ei voi toimia ilman ilmastointikompressoria. 

Ilmastointikompressori: mikä vaurioittaa komponenttia? 

Mutta milloin ilmastointikompressoriin tulee vika? Ensinnäkin on mahdollista, että kompressorin liikkuvat osat voivat jumiutua. Tätä suosii erityisesti se, että ilmastointijärjestelmää käytetään harvoin talvikuukausina. Asiantuntijat kehottavatkin kytkemään ilmastointilaitteen silloin tällöin päälle kylmempinä vuodenaikoina. Lisäksi kompressorissa on voiteluöljyä, joka voi haihtua vuotojen vuoksi – tällöin myös komponentti voi vaurioitua nopeasti. Jälkimmäinen tilanne on myös silloin, jos ilmastointijärjestelmän vuoto tai pidempiaikaisen huollon puute aiheuttaa kylmäaineen menetyksen. Viallisen kompressorin oireena ei ole pelkästään ilmastointijärjestelmän vikaantuminen, vaan myös jäähdytystehon väheneminen, kova kolina tai äänet moottorin käynnistyksen yhteydessä kertovat uhkaavasta viasta. Öljy tai mahdollisesti vuotaneet epäpuhtaudet vähentävät voitelukykyä, mikä aiheuttaa näitä ääniä. 

Oikea-aikainen huolto ehkäisee ilmastointikompressorin vikoja 

Jotta nämä vauriot voitaisiin ehkäistä etukäteen, jos mahdollista, ilmastointijärjestelmän huolto on suoritettava säännöllisesti tai se on annettava erikoiskorjaamon tehtäväksi. Vaikka itse ilmastointikompressoria ei huolleta, ilmastointijärjestelmän asianmukainen kunto varmistaa epäsuorasti, ettei ilmastoinnin kompressori ylikuormitu ja vioitu ennenaikaisesti. 

Ilmastointijärjestelmän huollon yhteydessä tehdään yleensä seuraavat työt: 

– asiantuntijan tekemä toimintatesti 

– kylmäaineen vaihto tai täydellinen täydentäminen (odotettavissa on jopa 15 prosentin vuotuinen hävikki)

– vuotojen tarkastus 

– raitisilmasuodattimen vaihto tarvittaessa (ei ole merkityksellinen ilmastointikompressorin kannalta) 

Näin se käy ilmi: monissa tapauksissa ilmastointikompressorin vikaantuminen voidaan estää. Edellytyksenä on kuitenkin säännöllinen huolto. Komponentin vaihtaminen on verrattain kallista korkeiden asennuskustannusten vuoksi. Varsinkin vanhemmissa ajoneuvoissa korjaamisesta luovutaan usein kustannussyistä. Jos et tarvitse ilmastointijärjestelmää, voit jatkaa ajamista viallisella ilmastointikompressorilla.