Tiemaksupelko lomalla

0
45
Tiemaksut
© Shutterstock / Grisha Bruev

Miten tiemaksu toimii?

Tiemaksut ovat Euroopassa pahamaineisia monien kuljettajien keskuudessa, ja niitä pidetään usein keinotteluna. Tästä on hyvä osoitus se, että Itävalta tarjoaa 10 päivän vinjettiä mutta ei 14 päivän vinjettiä. Onhan hyvin tiedossa, että useimmat lomailijat suunnittelevat kaksi viikkoa. Mutta aivan kuin tämä ei olisi vielä tarpeeksi, tiemaksujen digitalisointi etenee nopeasti. Se, mikä ensi silmäyksellä näyttää yksinkertaistamiselta, tekee tietulleista entistä monimutkaisempia kaikkialla Euroopassa.

Turvallisesti läpi syksyn

Miksi maksat tiemaksuja?

Olemme tienneet, että tiemaksut ovat kiihkeä aihe ainakin siitä lähtien, kun Saksa yritti periä maksuja Saksan ulkopuolella rekisteröityjen ajoneuvojen omistajilta. Lisäksi useimmat saksalaiset autoilijat ovat myös tietoisia siitä, että tiemaksuja joudutaan maksamaan monissa Euroopan maissa, joissakin tapauksissa jo vuosikymmeniä. Monissa maissa, kuten Italiassa, tämä on toiminut hyvin. Se on kuitenkin yhä useammin loppumassa. Automaattiset maksujärjestelmät ja tiemaksutransponderit rationalisoivat tiemaksuvirkailijoita yhä enenevässä määrin. Sen lisäksi, että ennen lomalle lähtöä on tehtävä paljon ylimääräistä työtä, järjestelmien moninaisuus ei tee asioista yhtään selkeämpiä.

Tiemaksut Euroopassa
© Shutterstock / Joseph Sohm

Kuinka paljon sinun on maksettava Euroopan maissa?

Tiemaksu Itävallassa

Itävallassa voit valita 10 päivän vinjetin, 2 kuukauden vinjetin tai vuosivinjetin. Auto tai matkailuauto maksaa 10 päivän vinjetistä 9,90 euroa, 2 kuukauden vinjetistä 29,00 euroa ja vuosivinjetistä 96,40 euroa. Auton perävaunuille ei vaadita lisävinjettiä. Jos matkustat moottoripyörällä, sinun on maksettava 10 päivän vinjetistä 5,80 euroa, 2 kuukauden vinjetistä 14,50 euroa ja vuosivinjetistä 38,20 euroa.

Tiemaksut Sveitsissä

Sveitsiläinen vinjetti on voimassa siihen painettua vuotta edeltävän joulukuun 1. päivästä seuraavan vuoden tammikuun 31. päivään saakka. Se maksaa 40 Sveitsin frangia. Päivä-, viikko- tai kuukausivignettejä ei ole.

Tiemaksut Ranskassa

Ranskassa monilla moottoriteillä veloitetaan kaikilta ajoneuvoilta niin sanottu péage-maksu. Hinta riippuu kuljetun matkan pituudesta ja ajoneuvotyypistä. Keskimäärin henkilöauton tietulli maksaa noin seitsemän senttiä kilometriltä.

Tiemaksut Italiassa

Myös Italiassa pedaggio-maksua veloitetaan useimmilta, mutta ei kaikilta moottoriteiltä. Vihreällä pohjalla olevan moottoritiemerkin merkillä varustetut tiet ovat yleensä maksullisia, sinisellä pohjalla olevat tiet ovat maksuttomia. Keskimääräinen tiemaksu henkilöautolle on noin 0,07 euroa kilometriltä.

Tiemaksut Sloveniassa

Sloveniassa kaikki moottoritiet ovat maksullisia, ja myös Karawankenin tunnelissa veloitetaan tietulleja, jotka eivät sisälly vinjetin hintaan. Henkilöautojen viikkovinjetti maksaa 16 euroa, kuukausivinjetti 32 euroa ja vuosivinjetti 117,50 euroa. Moottoripyörän kuuden kuukauden vinjetti maksaa 32 euroa.

Tiemaksut Unkarissa

Unkarissa on käytössä niin sanottu e-matrica eli e-vinjetti. Sitä saa useimmilta huoltoasemilta. Tiedot syötetään usein väärin. Tarkista asia heti ennen allekirjoittamista, sillä myöhemmät muutokset maksavat viisi euroa. Lisäksi e-vignetti, jossa on virheelliset reksiterikilven tiedot, maksaa 50 euroa. Vinjetin voi ostaa verkosta autokerhojen kautta, kuten Saksassa (ADAC) tai Itävallassa (ÖAMTC). Huomaa, että netin kautta ostamisesta veloitetaan 100 forintin lisämaksu. Jos maksua ei suoriteta, kustannukset nousevat 200 euroon. Transponderimaksu (HU-GO) vaaditaan ajoneuvoilta, joiden kokonaispaino on vähintään 3,5 tonnia. Matkailuautot ja linja-autot on vapautettu maksusta. Muista ajoneuvoista on tiedusteltava.

Tiemaksut Kroatiassa

Joillakin Kroatian teillä on myös tiemaksuja. Lomailijoiden on varauduttava maksamaan noin 6,00 euroa 100 kilometriltä. Lisäksi Ucka-tunnelista (3,90 euroa), Mirna-viaduktiosta (2,00 euroa) ja Krk-sillasta (4,70 euroa edestakaiselta matkalta) peritään tietullia.

Tiemaksut Portugalissa

Myös Portugalissa on käytössä tiemaksujärjestelmä, joka toimii joko rekisterikilven tunnistuksen tai transpondereiden avulla. Rekisterikilven tunnistuksen tapauksessa lasku on maksettava 48 tuntia viimeisen tiemaksumatkan jälkeen. Tämä on tärkeää pitää mielessä paluumatkalla. Koska useimmat lomailijat lentävät yleensä ja käyttävät sitten vuokra-autoa pitkän matkan vuoksi, kannattaa vaatia transponderilla varustettua ajoneuvoa.

Tiemaksut Puolassa

Myös Puolassa käytetään nyt transponderitekniikkaa. Ole kuitenkin varovainen! Monet kuljettajat luulevat, että transponderimaksu on tarkoitettu vain kuorma-autoille. Tämä on kuitenkin vain puolet totuudesta. Myös perävaunut ja puoliperävaunut, joiden kokonaispaino on yli 3,5 tonnia, ovat tiemaksun alaisia! Moottoriteiden lisäksi tiemaksua sovelletaan myös pikateillä ja pääteillä. Aivan kuin tämä ei olisi vielä tarpeeksi, sinun on myös oltava varovainen.

Perävaunut ja asuntovaunut ovat tyypillisiä. Jos asuntovaunu jää pysäköitynä leirintäalueelle ja sinä tutkit aluetta pakettiautolla tai matkailuautolla, sinun on ensin poistettava transponderi ajoneuvosta. Tämä johtuu siitä, että järjestelmä ei tunnista, ajatko ilman vaunua vai perävaunun kanssa, ja olet tällöin maksuvelvollinen. Tämän jälkeen sinun on maksettava niistä osuuksista, joilla alle 3,5 tonnin painoisilta ajoneuvoilta ei peritä tietullia.

Tiemaksut Espanjassa

Espanjassa osa moottoriteistä on maksullisia. Myös tässä lomakohteessa tiemaksu veloitetaan kuljetun matkan mukaan, ja sen voi maksaa kyseisillä tiemaksuasemilla (henkilökunnan tai automaattien kautta) käteisellä tai kaikilla kansainvälisillä luottokorteilla. Esimerkiksi reitillä Barcelonasta Madridiin maksetaan 29,75 euroa.

Lähde:

http://www.traveda.de/