Talvirenkaiden käyttöikä – ikä ja ajotyyli ratkaisevassa asemassa

0
66
Auton talvirenkaat
© Shutterstock / Jne Valokuvaus

Talvirenkaat eivät kestä ikuisesti, ja ne kuluvat yleensä nopeammin kuin kesärenkaat. Seuraavassa artikkelissa kerrotaan, mitkä tekijät vaikuttavat kulumiseen, miten talvirenkaiden ikä määritetään ja miksi vanhoja renkaita ei pitäisi enää käyttää.

Turvallisesti läpi syksyn

ADAC (Saksan autokerho) suosittelee ajamista talvirenkailla lokakuusta pääsiäiseen. Pehmeämmän kumiseoksensa ja erityisten kulutuspintojensa ansiosta talvirenkaat tarjoavat enemmän turvallisuutta tiellä kylmänä vuodenaikana. Pito on huomattavasti parempi liukkailla teillä ja jarrutusmatkat ovat lyhyempiä kuin kesärenkailla. Pehmeä kumi ja yleensä karkeampi kulutuspintakuvio ovat kuitenkin talvirenkaiden akilleen kantapää. Nämä kaksi ominaisuutta ovat osasyy siihen, että talvirenkaat kuluvat kesärenkaita nopeammin eikä niihin voi vaikuttaa.

Kulumistekijät

Kuljettajat eivät voi vaikuttaa talvirenkaiden perusominaisuuksiin. Muita renkaiden ennenaikaiseen kulumiseen johtavia tekijöitä voidaan kuitenkin hallita. Erityisesti ajotapa vaikuttaa ratkaisevasti talvirenkaiden käyttöikään. Mitä nopeammin ajoneuvolla ajetaan, sitä suurempi kuormitus kohdistuu kuhunkin renkaaseen. Ja mitä suurempi kuormitus, sitä nopeammin renkaat kuluvat. Nopeat kaarreajot, voimakkaat kiihdytykset ja hidastukset sekä suuret nopeudet moottoritiellä nopeuttavat kulumista huomattavasti. Muita kulumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat ajoneuvon suuri kuormitus, liian korkea tai riittämätön rengaspaine, korkea ulkolämpötila ja huonot tieolosuhteet. Kun talvirenkaan kulutuspinnan syvyys on saavuttanut 4 mm:n rajan, rengas on turvallisuussyistä vaihdettava uuteen.

Minkä ikäisenä talvirenkaita ei pitäisi enää käyttää?

Talvirenkaat
© Shutterstock / AOF_SNIPER

Kulumisen lisäksi myös talvirenkaan ikä voi olla syy renkaan vaihtamiseen. Ympäristövaikutukset, kuten suola, otsoni, auringonvalo ja lämpötila, aiheuttavat renkaiden kumiseoksen kovettumisen ja haurastumisen ajan myötä. Haurastumisen lisääntyessä renkaat eivät enää pysty täyttämään tehtäväänsä, vaikka kulutuspinta olisikin vielä täydellisessä kunnossa. ADAC suosittelee, että yli 6 vuotta vanhoja talvirenkaita ei enää käytettäisi. Viimeistään 8 vuotta vanhat renkaat ovat kulumisesta riippumatta varmasti saavuttaneet käyttöikänsä lopun.

Miten määritetään talvirenkaiden ikä

Renkaan sivuseinässä oleva DOT-numero kertoo, kuinka vanha rengas on. DOT tulee sanoista ”Department of Transportation” eli Yhdysvaltain liikenneministeriö. Ministeriö otti DOT-numeron käyttöön 1970-luvun lopulla, ja sitä käytetään nykyään kansainvälisesti. Vuodesta 2000 lähtien DOT-numero on koostunut neljästä numerosta. Kaksi ensimmäistä numeroa edustaa valmistusviikkoa ja kaksi viimeistä numeroa renkaan valmistusvuotta. Rengas, jonka DOT-numero on 1213, on siis valmistettu vuoden 2013 12. viikolla.

Talvirenkaiden käyttöikää voi varmasti pidentää ajamalla varovasti, painamalla kaasupoljinta kevyesti ja tarkistamalla ilmanpaineen säännöllisesti. Yhtä tärkeää kuin renkaiden asentaminen ajoissa syksyllä on se, että keväällä ei ajeta pitkiä aikoja korkeammissa lämpötiloissa. Pysyvät kaksinumeroiset lämpötilat vaikuttavat myös negatiivisesti talvirenkaiden käyttöikään.