Öljypumppu: huolehtii voiteluaineen syötöstä

0
31
Moottoriöljy
© Shutterstock / nexus 7

Toimiva öljypumppu on perusedellytys ehjälle voiteluainekierrolle ja moottorin pitkälle käyttöiälle. Mitä sinun tulisi tietää laitteesta?

Turvallisesti läpi syksyn

Yksi moottorin pitkän käyttöiän tärkeimmistä edellytyksistä on voitelu – ja tässä öljypumpulla on ratkaiseva rooli: se kuljettaa voiteluaineen öljypohjasta öljynsuodattimen kautta moottorin voitelupisteisiin. Näitä ovat esimerkiksi sylinterien tai kampiakselin kaltaiset erittäin rasitetut osat. Korkea öljynpaine on tärkeää, jotta öljy pääsee nopeasti näihin voitelupisteisiin – jopa kylmäkäynnistyksen aikana. Öljy on viskoosimpaa, minkä vuoksi kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä kriittiset kohdat voidaan voidella. Kuluminen on erityisen suurta tämän lyhyen ajanjakson aikana. Laitetta käytetään yleensä epäsuorasti kampiakselin välityksellä hammaspyörien tai ketjuvetojen avulla rakenteesta riippuen. Nykyaikaisilla öljypumpuilla voidaan säätää öljynpainetta tarpeen mukaan. Tämän seurauksena polttoaineen kulutusta voidaan vähentää.

Öljypumpun vaihtaminen on harvoin tarpeen

Öljypumpun käyttöikä on niin pitkä, että useimpien ajoneuvojen omistajat eivät koskaan joudu vaihtamaan laitetta – useat sadat tuhannet kilometrit ovat tässä sääntö. Joissakin tapauksissa voi kuitenkin ilmetä petollinen vika: Huono öljynlaatu, sylinterikannen vuotojen aiheuttama öljyn laimeneminen tai lian pääsy voi tehdä vaihdon tarpeelliseksi. Lisäksi joidenkin ajoneuvomallien suunnittelu- tai laatuvirheet aiheuttavat sen, että öljypumppu on vaihdettava. Hyvin harvoissa ajoneuvoissa on nykyään öljynpaineen ilmaisin, mutta matalasta öljynpaineesta kertova varoitus tulee kuitenkin aina näyttöön. Jos ajoneuvon sisäinen diagnostiikka antaa tällaisen varoituksen tai öljyn merkkivalo syttyy, moottori on sammutettava välittömästi. Jos ajamista jatketaan, on hyvin lyhyen ajan kuluttua odotettavissa huomattavia seurannaisvaurioita, jotka voivat johtaa moottorivaurioon. Jos alhainen öljytaso ei ole alhaisen öljynpaineen syy, syynä voi olla öljypumpun vika. Muita viallisesta öljypumpusta kertovia merkkejä voivat olla epätavalliset moottorin äänet ja moottorissa olevat vuodot.

Öljypumppu
© GettyImages / Supersmario

Vika voi olla kallis

Öljypumpun korjaaminen ei yleensä ole mahdollista tai ainakin epätaloudellista. Kuten vesipumpun kohdalla, se vaihdetaan kokonaan; jos se on kulunut, myös voimansiirto vaihdetaan. Ajoneuvomallista riippuen itse varaosa maksaa useita satoja euroja, ja asennukseen on laskettava noin kahdesta kolmeen työtuntia. Kaikkiaan vaihdosta voi joutua maksamaan 600-1 000 euroa. Nämä kustannukset voidaan välttää vain vaihtamalla öljy säädetyin väliajoin. Itse öljypumppua ei tarvitse huoltaa.