Mitä pitäisi ottaa huomioon auton akkua vaihdettaessa?

0
82
Akku
© Tom Wang / Shutterstock

Auton akku on tyhjä – mitä tehdä?

On kylmä talviaamu, sinun olisi pitänyt olla toimistossa 10 minuuttia sitten, hyppäät autoon, käännät avainta lukossa ja kuulet vain väsyneen kolinan ennen kuin moottori sammuu kokonaan. Varsinkin kylminä talvikuukausina vanhoilla autonakuilla on taipumus antaa periksi. Oikean akun valitseminen on ratkaisevan tärkeää, jotta näin ei tapahtuisi alun alkaenkaan. Oikean akun avulla tämä kauhuskenaario voidaan välttää 4-6 vuoden ajan. Mutta mihin sinun on kiinnitettävä huomiota, kun valitset oikeaa auton akkua? Sellaiset tekijät kuin kapasiteetti, jännite, rakenne, akkutyyppi ja akun kylmävirta.

Auton akun vaihto on tuulilasinpyyhkijänsulkien vaihtamisen, renkaiden vaihdon tai öljytason tarkistamisen ohella yksi niistä töistä, jotka voidaan tehdä edullisesti omassa korjaamossa muutamalla toimenpiteellä. Viallisen auton akun vaihtamiseen ei tarvita erityistä asiantuntemusta.

Seuraa vain alla olevia vaiheittaisia ohjeita, ja sinulla on oltava käsillä oikean kokoiset pihdit ja jakoavain. Naparasva tai napasuihke on myös usein hyödyllinen keino parantaa napan ja napaliittimen välistä kosketusta ja auttaa myös säilyttämään optimaalisen kosketuksen mahdollisten hapettumisprosessien jälkeen.

Mitkä ovat viallisen auton akun syyt?

Yleisin syy tyhjentyneeseen ja siten vialliseen auton akkuun voi olla pitkään käynnissä ollut kuorma. Esimerkkinä tästä on ajoneuvon ajovalo, joka on jäänyt päälle, tai lämmitetty takaikkuna, jota ei ole kytketty ajoneuvon sytytysvirtaan. Ennen kuin vaivaudut vaihtamaan akun, varmista, että moottorivaurio voidaan sulkea pois ja että käynnistys käynnistyskaapeleilla ei auta.

Talvipakkanen – kun auton sydän saa sydänkohtauksen

Varsinkin pakkasilla kylmä sää kuluttaa auton akun voimat ja rasittaa auton sydäntä keskimääräistä enemmän. Kylmässä energiankulutus on suurempi kuin latausvaikutus. Lyhyet matkat ja usein toistuva kylmä sää talvella johtavat riittämättömästi ladattuihin akkuihin ja sen jälkeen akun kuolemaan. Tyhjät akut voivat jäätyä ja aiheuttaa vakavia vaurioita tai korjaamattomia vahinkoja.

Auton akku
© gangnavigator/ Shutterstock

Mikä auton akku on paras ajoneuvolleni?
Minkälaisia auton akkuja on olemassa?

On olemassa kolme luokkaa, joihin kaikki auton akut voidaan luokitella, nimittäin kalsiumakut, matalaantimoniakut ja viimeisenä tyyppinä kahden ensimmäisen yhdistelmä eli hybridiakut.

Kalsiumakkujen (CA+ / Ca-) ominaispiirteitä ovat alhainen vedenkulutus, korkea onnettomuusturvallisuus ja alhainen itsepurkautumisaste, minkä vuoksi valmistajat asentavat ne 90 prosenttiin uusista ajoneuvoista. Tämä akkutyyppi soveltuu erityisen hyvin, jos akkuun on vaikea päästä käsiksi tai jos se altistuu korkeille lämpötiloille moottoritilassa.

Vähän antimonia sisältävien akkujen (antimoni+/antimoni-) syklinkestävyys on korkea, mutta niitä käytetään harvoin käynnistysakkuina, koska niiden kylmävirta on yleensä rajallinen ja niitä on usein täydennettävä vedellä. Hybridiakkujen (antimoni+/CA-) vedenkulutus on myös hieman suurempi, minkä vuoksi tämä tyyppi on varustettu myös täyttöpistokkeella, jota voidaan käyttää tislatun veden lisäämiseen.

Autossa, jossa on automaattinen käynnistys- ja pysäytysjärjestelmä, tarvitaan akku, jolla on korkea syklinkestävyys (matalaantimoniakku), koska se kytketään usein päälle ja pois päältä. Dieselmoottorit taas vaativat hyvän käynnistysvirran ja kylmävirran arvon (kalsiumakut).

Mikä on ETN?

Uudemmissa akuissa on ETN-numero (European Type Number), joka sisältää akun kapasiteetin, kylmävirran, jännitteen ja rakenteen. Siksi on mahdollista vaihtaa keskenään akkuja, joilla on sama ETN, ilman ongelmia. Monissa tuotteissa on myös DIN-standardin mukainen merkintä, joka antaa tietoa muiden tyyppien käyttökelpoisuudesta. Siksi akusta kannattaa löytää ETN- ja DIN-standardi.

Kuinka monta volttia auton akussa pitäisi olla?

Uutta auton akkua valittaessa on kiinnitettävä huomiota sekä rakenteeseen että sähköisiin arvoihin, kuten jännitteeseen, kapasiteettiin ja kylmäkäynnistysvirtaan. Kotelon muotoilu on ratkaisevan tärkeää, sillä tehokkaastakaan akusta ei ole juurikaan hyötyä, jos se ei sovi autoon suunnitellun istuvuuden kanssa.

Minkä auton akun ostaa?

Kun rakenne ja elektroniset arvot ovat tiedossa ja oikea akku on valittu, voidaan ostaa uusi akku. Sekä rautakaupat että erikoisliikkeet tarjoavat auton akkuja. Kaikki jälleenmyyjät ovat velvollisia ottamaan vanhan akun takaisin. Jos ostajalla ei ole vanhaa akkua mukanaan ostohetkellä, on maksettava takuumaksu, joka palautetaan, kun vanha akku palautetaan.

Mitä pitäisi ottaa huomioon auton akkua vaihdettaessa?

Vaihda auton akku itse:

Akku autossa
© wavebreakmedia / Shutterstock

Sammuta kaikki kuluttajat, kuten valot tai radio, ennen kuin vaihdat auton akun. Avaa sitten konepelti ja ruuvaa miinusnapin mutteri irti. Musta liitäntäkaapeli voidaan sitten irrottaa ja katkaista virtapiiri autossa kokonaan.

Tämän jälkeen liittimet on käsiteltävä liittimen rasvalla tai liittimisprayllä kosketuksen parantamiseksi. Mikään ei ole esteenä onnistuneelle akunvaihdolle! Klikkaa Motointegratorin kattavaan verkkokauppaan ja tutustu itse laadukkaiden autonakkujen, naparasvojen ja jakoavainten valikoimaan. Optimaalinen tee-se-itse auton akunvaihto on taattu Motointegratorin huipputarjouksilla!