Korjaa maalivauriot itse – näin se onnistuu

0
291
Maalivauriot
© Shutterstock / Charles Knowles

Onko joku raapinut autoasi ja jättänyt rumia naarmuja? Vai alkavatko tiesuolan ja soran aiheuttamat pienet virheet maalipinnalla pistää silmään? Jos autosi maalipinta on vaurioitunut eikä vakuutuksesi korvaa sitä, korjauttaminen ammattilaisella voi tulla nopeasti kalliiksi. Pienellä vaivalla mutta hieman taidolla voit korjata maalivauriot itse ja säästää itsesi kalliilta korjauksilta. Kerromme, mitä tarvitset ja miten toimia.

Turvallisesti läpi syksyn

Kuinka paljon maalivaurion korjaus maksaa?

Maalivaurion ammattimainen korjaus voi maksaa korjaamolla nopeasti useita satoja euroja vaurion laajuudesta riippuen. Oikeilla välineillä voit kuitenkin korjata pienet vauriot myös itse ja maksaa Autobildin mukaan alkaen 30 euroa. Vaurion koosta ja tyypistä riippuen saatat tarvita muita työkaluja autosi vaurioituneiden maalipintojen korjaamiseen.

Mitä tehdä, jos maalipinta on vaurioitunut?

Jos maalipinnan vaurio on hyvin vähäinen, voit yksinkertaisesti maalata sen yli korjauskynällä. Suurempien maalivaurioiden kohdalla asia on hieman monimutkaisempi: sinun kannattaa hankkia karkeaa ja hienoa hiomapaperia, täyteainetta ja spraymaalia. Jälkimmäisen kanssa kannattaa varmistaa, että käytössä on oikea värikoodi, jotta siirtyminen vanhasta maalista uuteen maaliin onnistuu puhtaasti. Löydät koodin joko autosi huoltokirjasta tai moottoritilassa olevasta leimasta. Täyteaineita voi ostaa yksittäin tai erikokoisena sarjana, jotta työ voidaan optimoida vaurion koon mukaan. Jos vaurio ulottuu syvälle kaikkiin maalikerroksiin, on suositeltavaa pitää myös pohjamaali valmiina.

Maalivauriot: miten toimia

Riippumatta siitä, haluatko tehdä pienen vai suuren korjauksen: Odota, kunnes sää on leuto. Kosteus ja alle 15 asteen lämpötilat voivat vaikeuttaa maalin levittämistä tai heikentää maalin tarttumista.

Ensimmäinen vaihe maalipinnan korjaamisessa on vanhan maalin hionta. Poista se varovasti hiekkapaperilla. Jos pääset korin paljaaseen metalliin, levitä ensin pohjamaali. Korjaa sitten vaurioituneet kohdat täyteaineella. Hio sitten, kunnes pinta on sileä ja tasainen. Käytä ensin karkeaa hiomapaperia ja sitten asteittain hienompaa hiomapaperia. Jotta uusi maali tarttuu myöhemmin täydellisesti, puhdista kyseinen alue huolellisesti pölyn ja lian poistamiseksi. Tämä onnistuu erityisen hyvin akryyliohenteella.

Viimeinen vaihe on uuden maalin levittäminen. Naamioi maali laajalta alueelta vaurioituneen alueen ympäriltä ja harjoittele ensin hieman maalin levittämistä ruiskumaalilla, jotta vältät ei-toivotut tipat ja purot autossasi, ja ruiskuta sitten varovasti ensimmäinen ohut maalikerros korjattavalle alueelle. Jos tulos ei ole vielä 100-prosenttisesti peittävä, toista maalin levitys. Kun kaikki on kuivunut, autosi maalipinta on kuin uusi ja se voidaan nyt kiillottaa kiiltäväksi.

Lähteet: