Ilmanraikastimet – hyvä nenälle, huono terveydelle?

0
130
Ilmanraikastimet
© Shutterstock / kostasgr

Ajoneuvon ilmanraikastimet ja tuoksupuut

Ilmanraikastimet on suunniteltu antamaan ajoneuvoon miellyttävä tuoksu. Niitä on ollut saatavilla kaikenlaisissa väreissä ja muodoissa jo vuosien ajan. Niitä käytetään autossa peittämään ajoneuvon verhoilusta tai tupakansavusta peräisin olevia epämiellyttäviä hajuja. Duftbäume & co. ovat roikkuneet 1950-luvulta lähtien monien ajoneuvojen sisäpeileistä ympäri maailmaa, tai muunlaiset ilmanraikastimet koristavat auton lämmittimen tuuletusaukkoja. Saksassa suosituimpia tuoksuja ovat vihreä omena, kirsikka ja vanilja. Harva kuitenkaan miettii, mitä näissä suosituissa ilmanraikastimissa on ja onko niistä pahimmassa tapauksessa jopa vaaraa omalle terveydelle. Joitakin ilmanraikastimia ja tuoksupuita tulisi käyttää varoen.

Miten ilmanraikastimet oikeastaan toimivat?

Tuoksupuut ja ilmanraikastimet ovat kertakäyttötuotteita. Klassinen tuoksupuu koostuu imukykyisestä ja huopamaisesta pahvista. Jotta tuoksut pysyisivät aluksi tuoksupuussa, se pakataan muovipussiin ja myydään. Aluksi vain pieni osa tuoksupuusta vedetään ulos pussista ja ripustetaan haluttuun paikkaan ajoneuvossa. Muuntyyppiset ilmanraikastimet toimivat samalla tavalla, esimerkiksi ne, jotka kiinnitetään ajoneuvon lämmittimen ilmanvaihtoaukkoihin. Nämäkin päästävät keinotekoista hajua, joka on peräisin ilmanraikastimen sisältämistä tuoksuaineista.

Tiivistetyt hajut voivat aiheuttaa terveysongelmia

Ilmanraikastimet autossa
© Shutterstock / AXL

Voimakkaasti tiivistetyt hajut voivat aiheuttaa terveyshaittoja ajoneuvon matkustajille. Yksinkertaisimmassa tapauksessa esiintyy päänsärkyä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin odotettavissa verenpaineen nousua, limakalvojen ärsytystä, allergioita tai jopa astmaa. Asiantuntijat varoittavat jopa yksittäisistä aineista, jotka voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa syöpää. Jotkut ilmanraikastimet sisältävät myös niin sanottuja pehmittimiä, joilla ainakin epäillään olevan haitallisia terveysvaikutuksia. Erityisesti tupakoitsijoita varoitetaan käyttämästä autoissaan tuoksupuita tai muunlaisia ilmanraikastimia, jos he tupakoivat autossa. Tuoksupuiden sisältämien kemikaalien yhdistyminen ilman hienoihin pölyhiukkasiin ja tupakansavun sisältämiin ainesosiin voi johtaa keuhkojen lisääntyneisiin laskeumiin, jotka ovat erittäin haitallisia terveydelle.

Vähemmän haitalliset ilmanraikastimet ja mahdolliset vaihtoehdot tuoksupuille

Terveyshaittojen riskin minimoimiseksi kannattaa ostettaessa kiinnittää huomiota tunnettuihin testitiivisteisiin. Käyttäjien tulisi kiinnittää huomiota myös tuotteiden sisältämien hajusteiden koostumukseen. Luonnolliset ainesosat ja luonnon esanssien suurempi osuus ovat selviä merkkejä siitä, että ilmanraikastimet ovat vähemmän haitallisia terveydelle. Vaihtoehtona kemiallisille tuotteille voidaan käyttää tuoksupusseja, jotka on täytetty maustetuilla ja luonnollisilla tuoksuilla ja joita voi käyttää ilman terveyshuolia. Yksinkertaisimmillaan omenan- tai appelsiininkuorella voi levittää autoon miellyttävän ja voimakkaan tuoksun, joka on kaikkea muuta kuin häiritsevä. Nämä luonnolliset tuoksuaineet eivät todellakaan ole haitallisia ihmisen elimistölle. Ei voi myöskään olla haittaa siitä, että ajoneuvon sisätiloja tuuletetaan useammin sen sijaan, että ajoneuvon ilmaa vain peitetään keinotekoisilla ja raskailla hajuilla. Loppujen lopuksi tuoksupuilla ja vastaavilla ei periaatteessa tehdä muuta kuin peittää epämiellyttävät hajut.