E10 – onko ympäristöystävällisestä polttoaineesta haittaa autolleni?

0
25
Polttoaine
© GettyImages / deepblue4you

Suomessa autoilijat ovat voineet tankata E10-öljyä millä tahansa huoltoasemalla vuodesta 2011 lähtien. Biopolttoaineeseen suhtaudutaan kuitenkin edelleen hyvin varauksellisesti. Täältä löydät kaiken, mitä sinun on tiedettävä E10:stä.

Mikä on E10?

E10 on niin sanottu biopolttoaine. E tarkoittaa etanolia. ”10” tarkoittaa polttoaineeseen lisätyn etanolin määrää. Tässä tapauksessa 10 prosenttia. Pohjana on normaali superbensiini, jonka oktaaniluku on 95. Muita nimiä tälle polttoaineelle ovat Super E10 tai Super 95. 10-prosenttisen bioetanolin tarkoituksena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Vuodesta 2011 lähtien kaikki Suomen huoltoasemat ovat olleet velvollisia tarjoamaan tätä polttoainetta.

Mitä autoja voidaan tankata?

Periaatteessa kaikki vuodesta 2012 alkaen rakennetut autot voidaan tankata E10:llä. Liikenneministeriön tietojen mukaan näiden ajoneuvojen markkinaosuus on tällä hetkellä noin 90 prosenttia. Jos omistat ajoneuvon, joka on myyty vuodesta 2012 alkaen, voit olettaa, että voit tankata E10:tä ongelmitta. Tämä koskee kuitenkin vain ajoneuvoja, jotka on kehitetty ja myyty Saksan ja Euroopan markkinoille. Muista kuin Euroopan maista tuotujen ajoneuvojen osalta sinun on selvitettävä etukäteen, voitko tankata E10:tä. Tämä ei koske kaikkia malleja.

E10
© GettyImages / Teka77

Mitkä autot eivät saa tankata?

Joihinkin ennen vuotta 2010 rakennettuihin ja rekisteröityihin ajoneuvoihin ei saa tankata E10-öljyä. Tällaisia ovat esimerkiksi useat Audi A2- ja A3-mallit sekä jotkut ennen toukokuuta 2008 valmistetut A4-mallit. BMW:n mukaan kaikki ajoneuvot voivat käyttää biopolttoainetta. Edellytyksenä on kuitenkin, että oktaaniluku sopii kyseiselle moottorille. Esimerkiksi Mercedeksellä kaikkia malleja, joita ei ole tehtaalla varustettu säännellyllä kolmitoimisella katalysaattorilla, ei voi käyttää E10:llä. Myöskään Mercedes-Benzin vanhemmissa kaasutinmalleissa ei voi käyttää E10:tä. Tämä koskee pääsääntöisesti kaikkia yli 25 vuotta vanhoja Mercedes-Benz-ajoneuvoja.

Opelissa tämä koskee vain malleja, joissa on 2.2-suoraruiskutusmoottori. Erilaisia VW:n Lupo-, Polo-, Golf-, Bora- ja Touran-sarjan malleja, joissa on FSI-moottori vuosilta 2000-2004, ei saa tankata E10:llä. Käytännöllisesti katsoen kaikki autonvalmistajat pitävät luetteloa ajoneuvoista, joita ei voida tankata E10:llä. Koska kyseessä ovat usein vain yksittäiset mallit, kannattaa tarvittaessa kysyä valmistajalta tai jälleenmyyjältä.

Missä sanotaan, voiko autoni ajaa E10:llä?

Autosi käyttöoppaassa kerrotaan, voitko tankata E10:tä. Useimmissa ajoneuvoissa tämä tieto on polttoaineen täyttöaukon luukun sisäpuolella. Jos et löydä sitä näistä paikoista, jälleenmyyjä voi yleensä auttaa sinua. Voit myös ottaa yhteyttä valmistajaan.

Mitä tapahtuu, jos tankkaat E10:tä?

Jos ajoneuvosi saa käyttää E10:tä, mitään ei tapahdu. Useimpiin nykyaikaisiin ajoneuvoihin voidaan tankata E10:tä ongelmitta, etkä huomaa mitään eroa. Moottorin asetusten muuttaminen ei ole tarpeen. Moottorin ohjausyksikkö kompensoi biopolttoaineen hieman alhaisemman energiatiheyden ja alkoholipitoisuudesta johtuvan hieman erilaisen syttymiskäyttäytymisen. Saatat huomata, että toimintasäde on hieman pienempi E10:n tankkauksen jälkeen. Toimintasäde pienenee kuitenkin vain alhaisen yksinumeroisen prosenttiosuuden verran.

Onko se haitallista autolleni?

Jos valmistaja on antanut autollesi luvan käyttää E10-öljyä, sinun ei tarvitse pelätä, että se vahingoittuu. ADAC:n mukaan toistaiseksi ei ole raportoitu vahinkoja, jotka olisivat johtuneet biopolttoaineesta. Muihin maihin verrattuna enintään 10 prosentin etanolin lisääminen bensiiniin on myös melko vähäistä. Yhdysvalloissa jopa 15 prosentin sekoitukset ovat yleisiä. Brasiliassa bensiiniin sekoitetaan jopa 25 prosenttia bioetanolia. Ei ole harvinaista, että brasilialaiset kuljettajat tankkaavat jopa puhdasta etanolia. Tähän mennessä ei ole ilmennyt moottorivaurioita.

Vanhemmissa ajoneuvoissa moottori ja ruiskutus- tai kaasutinjärjestelmä voivat kuitenkin vaurioitua. Syynä tähän ovat alkoholin hieman erilaiset kemiallis-fysikaaliset ominaisuudet. Tietyissä olosuhteissa suojaamaton alumiini voi syöpyä joutuessaan kosketuksiin etanolin kanssa. Nykyaikaisissa ajoneuvoissa nämä mahdollisesti vaaralliset alumiiniset osat on korvattu muista materiaaleista, kuten ruostumattomasta teräksestä, valmistetuilla osilla.

FAQs: useimmin kysytyt kysymykset E10:stä

Kumpi on parempi E10 vai Super 95?

Jos haluat hieman enemmän moottorin tehoa ja hieman vähemmän polttoaineen kulutusta, Super 95 on parempi valinta. Jos haluat ajaa ympäristöystävällisemmin, suositellaan E10:tä. Bensiiniin verrattuna etanolin energiasisältö on noin kolmanneksen pienempi. Toisaalta kasvihuonekaasupäästöt vähenevät 10 %. Kun alkoholia poltetaan, vapautuu vain niin paljon hiilidioksidia kuin kasvit, joista alkoholia tuotetaan, ovat imeneet ilmasta kasvun aikana. On taloudellisesti järkevää tankata E10:tä noin 3 sentin litrahintaerosta Super 95:een verrattuna.

Miksi E10 on halvempaa kuin premium-bensiini?

Kun E10-bensiini otettiin käyttöön vuonna 2011, se oli noin 5 senttiä halvempaa kuin tavallinen premium-bensiini. Nykyään biopolttoaine on huomattavasti halvempaa, koska öljyteollisuus on velvoitettu vähentämään polttoaineidensa hiilidioksidipäästöjä. Halvemman hinnan tarkoituksena on kannustaa useampia kuljettajia tankkaamaan biopolttoainetta. Tämä näkyi erityisesti viime vuonna. Vuoden 2020 alussa E10- ja Super 95 -polttoaineet maksavat suunnilleen saman verran.

Vuoden lopussa E10:stä tuli huomattavasti halvempaa, jotta CO2-päästöjen vähentämistavoite saavutettaisiin vuonna 2020. Jos tätä tavoitetta ei saavuteta, mineraaliöljy-yhtiöt joutuvat maksamaan sakkoja. Tämä ei kuitenkaan onnistu, koska E10:een suhtaudutaan edelleen hyvin epäilevästi. Vain noin 15 prosenttia kaikista autoilijoista, jotka voisivat tankata E 10 -bensiiniä, tekee niin. Sitä vastoin Super 95:n ja premium-polttoaineiden markkinaosuus on yli 80 prosenttia. On sanottu, että öljy-yhtiöt siirtävät biopolttoaineen hinnanalennuksen muihin bensiinilajeihinsa.

Sopiiko E10 auton pysäköintilämmittimeen?

ADAC:n mukaan useimpia pysäköintilämmittimiä voidaan käyttää E10:llä ongelmitta. Jos pysäköintilämmitin on asennettu ex works, ajoneuvon valmistaja on vastuussa. Varmuuden vuoksi kannattaa aina kysyä. Saksan johtavat valmistajat Webasto ja Eberspächer ovat viime vuosina testanneet bensiinikäyttöisten pysäköintilämmittimiensä yhteensopivuuden biopolttoaineen kanssa. Yhteensopivuus on vahvistettu useimpien Webaston pysäköintilämmittimien osalta. Eberspächerin mukaan sen lämmittimien alkuperäiset lisävarusteet ja polttoainepumput voidaan käyttää E10:llä ongelmitta, kun ne asennetaan tarkoituksenmukaisesti.