Auton polttimot testissä!

0
57
Auton polttimot
© Shutterstock / Peera_stockfoto

Valtaosassa maanteillämme kulkevista autoista ei ole asennettu xenon- tai LED-ajovaloja, vaan niissä on edelleen tavanomaiset H4- tai H7-lamppujen polttimot. Ja hyvästä syystä, sillä hyvin suunniteltu ajovalo, jossa on nämä polttimot, takaa hyvän valaistuksen, ja itse polttimoita on saatavilla hyvin edullisesti varaosina.

Kiinnitä huomiota polttimoon

H4-lamppuja käytetään hyvin usein erityisesti pienissä autoissa. Näissä polttimoissa, jotka tunnetaan myös nimellä Bilux-lamppu, on kaksi hehkulankaa, toinen kauko- ja toinen lähivaloa varten. H4-ajovalojen suurin haittapuoli on lähivaloalueen huomattavasti heikompi valaistus, kun kaukovalo on päällä. Sen sijaan H7-valaisimissa käytetään samanaikaisesti kahta samanlaista polttimoa eri muotoisissa ajovalaisimissa, lähi- ja kaukovalaisimissa, ja ne voidaan myös kytkeä rinnakkain. Näin saadaan hyvä valaistus tielle. H7-lamppujen varaosia ostettaessa on erittäin suositeltavaa, että hankitaan vain parhaita tuotteita.

Viisi hyvää H7-polttimoa, jotka ovat järkeviä

Se on yksi markkinoiden halvimmista ja pitkäikäisimmistä H7-lampuista. Kyseessä on Osram Longlife 64210L H7 -polttimo, joka on luultavasti yksi kaikkien aikojen myydyimmistä autolampuista. Boschin H7 Plus +90 -autolamppusarja on myös melko suosittu ja suhteellisen laajalle levinnyt, mutta se on muutaman euron kalliimpi. Seuraavat H7-lamppujen polttimot voivat tuottaa optisesti voimakkaampaa valoa, jossa valkoisen osuus on suurempi. Philips X-tremeVision H7 on polttimo, joka 3700 kelvinin värisävyltään sopii paremmin edellä mainittujen polttimoiden värimaailmaan. Philips WhiteVision H7 -lampun nimi puolestaan viittaa siihen, että tämän 4300 kelvinin värilämpötilalla varustetun lampun tarkoituksena on jäljitellä ksenonlampun valoa. Molemmat Philipsin polttimot kuuluvat kalleimpiin malleihin. Osram Night Breaker Unlimited H7 on hieman halvempi, mutta sen kokonaisominaisuudet ovat erittäin vakuuttavat, ja se nousee usein voittajaksi eri testeissä. Värilämpötilan ollessa 3900 Kelviniä tämä lamppu ei häikäise. Se tarjoaa kuitenkin täydellisen valaistuksen, ja sen valokartio on jopa 40 metriä pidempi kuin tavallisen H7-lampun.

Polttimot: suuria eroja käyttöiän suhteen

Polttimot
© Shutterstock / pelfophoto

H7- hehkulamppujen käyttöiässä on suuria eroja. Esimerkiksi hyvin edulliset mallit, joita ei ole mainittu tässä, saavuttavat usein vain harvoin vuoden käyttöiän. Kannattaa käyttää muutama euro enemmän hyvään polttimomateriaaliin, jo pelkästään siksi, ettei polttimoita tarvitse vaihtaa usein. On mielenkiintoista huomata, että erityisesti valkoisten H7-lamppujen käyttöikä on yleensä vain keskimääräinen. Kobolttipinnoitteella on tässä todennäköisesti käyttöikää lyhentävä vaikutus. Pisimpään kestävät normaalit H7-lamppujen polttimot merkkivalmistajilta, kuten Osram Longlife 64210L H7, joka myös takaa tämän pitkän käyttöiän. Voit helposti suunnitella jopa viisi vuotta ilman polttimon vaihtoa.