Auton maalaus itse vai ammattilaisen toimesta?

0
588
Auton ruiskutus
© GettyImages / GregorBister

Auton täydellinen maalaus on kallista. Näytämme, mitä vaihtoehtoja auton maalaamiseen itse on ja mikä on tärkeää.

Turvallisesti läpi syksyn

Kuinka paljon täydellinen maalaus maksaa? 

Ennen kuin auto voidaan maalata kokonaan uudelleen, tarvitaan joitakin valmistelevia töitä, jotka voivat maksaa paljon rahaa. Jotta auto näyttäisi täydellisen maalauksen jälkeen siltä kuin se olisi juuri tullut tuotantolinjalta, esimerkiksi puskurit, suojalistat, ajo- ja takavalot tai jäähdyttimen säleikkö on poistettava. Lommot, naarmut ja ruostepaikat on käsiteltävä ja korjattava. Lisätyöt, kuten vanhan maalin pois hionta ja ajoneuvon peittäminen, vievät paljon aikaa ja siten maksavat myös rahaa. Koko valmistelutyö vaatii eniten aikaa täydelliseen maalaukseen. Mutta vain jos ajoneuvo on täydellisesti valmisteltu, lopputulos voi olla täydellinen. Uuteen maalaukseen tarvitaan vähintään kaksi maalikerrosta, värikerros ja kirkas maalikerros. Kaiken kaikkiaan pienen auton täysmaalaus maksaa vähintään 3 000-4 000 euroa. Isompien ajoneuvojen maalauskustannukset voivat hyvinkin olla 10 000 euroa tai enemmän. 

Ammattilaisen tekemän maalauksen yhteydessä, jos maalaamo sen sallii, voit säästää paljon rahaa tekemällä valmistelevat työt itse. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki korjaustyöt, koko ajoneuvon hionta ja peittäminen tehdään itse ja ajoneuvo kuljetetaan sen jälkeen maalausliikkeeseen. 

Voiko auton maalata itse? 

Auton maalaus itse
© GettyImages / EXTREME-PHOTOGRAPHER

Ammattimaalauksen korkeiden kustannusten vuoksi moni miettii, eikö olisi halvempaa maalata auto itse. Periaatteessa auton voi maalata itse. Lopputulos ei kuitenkaan todennäköisesti yllä ammattimaalauksen laatuun. Jos haluat maalata auton itse, sinulla on kolme vaihtoehtoa. 

 

Auton maalaaminen telalla 

Auton voi maalata telalla, jos et halua myydä ajoneuvoa. Jokainen, joka on joskus maalannut oven telalla, tietää, että kiiltävän ja tasaisen pinnan saaminen on lähes mahdotonta. Tulos on sama, kun maalaat auton telalla. Maalipinta muistuttaa usein appelsiininkuorta. Automaaleja on myös käytännössä mahdotonta levittää telalla. Siksi on käytettävä rautakaupan maaleja. Nämä maalit ovat paljon vähemmän kovia ja vähemmän kestäviä kuin automaalit. Auton maalaaminen telalla on siis suositeltavaa vain, jos uuden maalikerroksen on tarkoitus antaa ajoneuvolle tietty suojaus. Auton maalaaminen telalla on erittäin edullista ja se voidaan tehdä nopeasti. Itse maalaukseen tarvitaan vain maali, ohennin ja maalausalusta, jossa on tela. 

Voiko auton maalata spray-purkeilla? 

Jos maalaat autosi ruiskupurkeilla, voit saavuttaa täysin hyväksyttävän tuloksen. Tarvitaan kuitenkin jonkin verran kokemusta spraymaalien käsittelystä. Tämäntyyppistä auton maalausta suositellaan periaatteessa vain korjattujen vaurioiden maalaamiseen, ruostepilkkujen poistamiseen tai yksittäisten osien, kuten lokasuojien tai ovien maalaamiseen. Jos koko ajoneuvo maalataan uudelleen spray-purkeilla, on tehtävä samat valmistelevat työt kuin ammattimaalarin suorittamassa kokonaismaalauksessa. Ruiskumaalaus tehdään aina ylhäältä alaspäin. Ruiskupurkkia käytetään poikittaissuunnassa, ja jokainen ruiskupurkki on ravistettava hyvin ennen käyttöä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Pieneen autoon tarvitaan noin 12-15 400 ml:n ruiskupurkkia. 

Auton maalaus maaliruiskulla 

Jos sinulla on oikeat välineet ja sopiva työtila, voit maalata autosi ammattilaisen tavoin myös maaliruiskulla. Tarvitaan kuitenkin jonkin verran harjoittelua, jotta saat aikaan houkuttelevan lopputuloksen. Kuten ruiskumaalauksenkin kohdalla, valmistelutyö on ratkaisevan tärkeää lopputuloksen kannalta. 

Maalattu auto
© GettyImages / ivanastar

Mitä tarvitset auton maalaamiseen? 

Auton maalaamiseen tarvitaan ensin riittävän suuri, vedoton, kuiva ja puhdas autotalli tai halli. Telalla maalaamista lukuun ottamatta tämän vaatimuksen pitäisi täyttyä joka tapauksessa. Lisäksi tarvitset seuraavat materiaalit: 

kuiva ja märkä hiekkapaperi 

pölynsidontaliinat 

silikoninpoistoaine 

teippi ja maalauspaperi tai -kalvo 

maali, kovetin ja ohennin 

Kuiva ja märkä hiekkapaperi 

Ennen kuin ajoneuvo voidaan maalata uudelleen, vanha maali on hiottava tai poistettava kokonaan. Jos maali on hiottava kokonaan, suosittelemme hiomakoneen ja hiomapaperin, jonka karkeus on 80-120, käyttöä. Jos lakka hiotaan käsin, käytetään märkähiomapaperia, jonka karkeus on 400-600. Jos lakka hiotaan koneella, suositellaan hiomapaperia, jonka karkeus on 240-320. 

Pölynsidontaliinat 

Pölynsidontaliinoja käytetään poistamaan hiomisen jälkeen jäljellä oleva pöly maalattavilta pinnoilta. Siksi ne ovat välttämättömiä autojen maalauksessa. Ainoa poikkeus on maalaus telalla. Tällöin riittää, että pinnat pyyhitään kostealla liinalla. 

Silikoninpoistoaine 

Myös silikoninpoistoaine on välttämätön automaalauksessa. Se poistaa perusteellisesti rasvajäämät, silikonijäämät ja muun lian. Kun pinnat on puhdistettu silikoninpoistoaineella, niihin ei saa enää koskea paljain käsin. Tästä lähtien on aina käytettävä käsineitä. 

Teippi ja maalauspaperi tai -kalvo 

Ennen kuin puhdistat ajoneuvon pölyliinalla ja silikoninpoistoaineella, peitä kaikki maalaamattomat osat, ovet ja konepellin aukot maalauspaperilla tai maalauskalvolla ja sopivalla teipillä. Voidaan käyttää maalarinteippiä. Erikoisliikkeestä saatavaa erikoisnauhaa suositellaan kuitenkin käytettäväksi. 

Näiden materiaalien lisäksi tarvitset myös henkilökohtaiset suojavarusteet. Näitä ovat mm: 

käsineet 

pölymaski hiomista varten 

maalinaamari 

suojalasit 

kokovartalomaalaushaalari 

Jos haluat maalata auton maaliruiskulla, tarvitset myös sekoituskuppeja, sekoitustankoja, maalisiivilän ja mittakupin maalin viskositeetin säätämistä varten. Jos korjatut kolhut ja ruostekohdat aiotaan maalata yli, tarvitaan myös korjauskohtien pohjamaali. 

Kuinka paljon maalia tarvitaan autoon? 

Täydelliseen maalaukseen tarvittava maalimäärä riippuu ajoneuvon koosta. Pienten autojen, kuten Smartin tai VW Polon, maalausmääräksi on laskettava 2-3 litraa värilakkaa ja 2-3 litraa kirkaslakkaa sekä kovetetta ja ohennetta. VW Golfiin tai BMW:n 3-sarjan sedaniin tarvitaan noin 4 litraa väri- ja kirkaslakkaa. BMW 3-sarjan Touringiin tai VW Passatiin tarvitaan kumpaankin 5 litraa väriä ja kirkaslakkaa. Sama määrä tarvitaan BMW 5-sarjaan tai Mercedes E-sarjaan. 

Millä värillä on helpointa maalata auto?

Jos haluat maalata auton itse, vaaleat yksiväriset automaalit ilman metallivaikutusta, kuten valkoinen tai keltainen, ovat helpoimmat maalata. Tummemmat maalit, kuten sininen tai musta, ovat hieman vaikeampia, koska ne on peitettävä tasaisesti. Metallivaikutteiset maalit ovat paljon vaikeampia maalata. Erityisesti hopea on ongelmallinen maali. Hopeametallivärien kohdalla maalin levityksen on oltava täysin tasainen. Muuten maaliin syntyy rumia pilvimäisiä rakenteita, joiden värisävyt vaihtelevat hyvin tummasta, lähes mustasta vaaleaan hopeaan. Muut metallimaalit eivät kuitenkaan ole paljon helpompia maalata. 

Auton maalaaminen
© GettyImages / RossHelen

Flip-flop-maaleja pidetään vaikeimpina. Täydellisen automaalauksen aikaansaaminen näillä maaleilla vaatii jonkin verran kokemusta ja paljon harjoittelua maaliruiskujen käsittelyssä. Auton osittainen tai täydellinen maalaaminen flip-flop-maaleilla on oikeastaan vain ammattilaisille, joilla on kokemusta ja paljon harjoittelua maaliruiskujen käsittelyssä.